Beste, Op donderdag 14 mei van 17.00 tot 18.00 uur gaat Straatvinken door. De Fietsersbond telde tot nu altijd graag mee in en rond Antwerpen, maar dit jaar wordt voor het eerst in heel Vlaanderen geteld. Daar roepen we graag mee voor op !

verkeer Kapelstraat Hove

Voor wie Straatvinken nog niet kent : dat is het burgerwetenschapsproject van de Ringland Academie waarbij één uur alle verkeer (ook voetgangers en fietsers) wordt geteld in een straat om zo een beeld te krijgen van de modal split daar. De resultaten werden door Fietsersbond-afdelingen vaak gebruikt om in dialoog te gaan met lokale besturen. Een heel waardevol burgeronderzoek, kortom ! Tellen tijdens een lockdown ?  Veel evenementen moesten door de coronacrisis helaas geannuleerd worden. Maar Straatvinken kan doorgaan ! Tellen hoeveel voetgangers, fietsers, trams, bussen, auto’s, bestel- en vrachtwagens er door je straat passeren, kan je immers individueel doen, desnoods van achter het raam van je kot. Heeft dat wel zin ? Ja hoor : lockdown of niet, ook deze editie zal volgens de wetenschappers waardevolle gegevens opleveren om na te gaan of we evolueren naar duurzamer verkeer. Om wetenschappelijke analyses te maken over trends in de mobiliteit is het bovendien belangrijk dat er continuïteit is in de data, ook tijdens een apart jaar zoals we dit nu beleven.  We zijn tenslotte benieuwd of -en hopen dat !- deze crisis een blijvende impact zal hebben op het verkeer in onze straten.

Roep mee op ! Hoe meer data, hoe beter we die modal split in beeld krijgen. Nodig dus ook al je verre vrienden, familieleden en kennissen uit om het verkeer in hun eigen straat te tellen. Je kan ze bijvoorbeeld deze mail forwarden.  Tel jij ook mee ? Schrijf je dan snel in via deze knop :

YES, ik tel mee op 14 mei!

GEZOCHT: VRIJWILLIGER HELPDESK 

Straatvinken zoekt ook een vrijwilliger die de mails aan de helpdesk mee wil beantwoorden, tussen 13 en 17 mei.

  • Het gaat vaak over dezelfde vragen -dus een beetje repetitief werk- maar wel een belangrijke taak!
  • Dit kan van thuis uit.
  • Je krijgt toegang tot de mailbox en begin mei een mini-opleiding per video van Straatvinken.
  • We schatten in dat het vier-vijf dagen een uurtje per dag werk is.

Heb je zin om dit fijne project zo mee te ondersteunen ? Mail ons dan op fenna@fietsersbond.be .

ONEINDIGE DANK alvast !

Fietsersbond Hove

Foto’s (c) Gazet van Hove.