Vuur- en rookverbod – Besluit gouverneur 20 mei 2020

Op 20 mei 2020 nam Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen, een besluit m.b.t. vuur- en rookverbod.

Gouverneur Cathy Berx

Gouverneur vaardigt algemeen vuur- en rookverbod uit voor natuurgebieden in provincie Antwerpen, kampvuur-verbod in hele provincie.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde verleden week code oranje af voor de provincie Antwerpen. Doordat het erg droog is in onze natuur- en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er erg groot.

Code oranje zal wellicht enige tijd van toepassing blijven, omdat er ook de komende periode weinig tot geen neerslag verwacht wordt. Daarom geldt er vanaf vandaag opnieuw een rook- en vuurverbod in deze gebieden. Omdat het ook elders in de provincie droog en brandgevaarlijk is, zijn kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie verboden.

Van 3 april tot 4 mei was er al een eerste keer zo’n verbod ingesteld in onze provincie. Wat betekent code oranje ? Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) paste de brandwaarschuwingsindex voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen verleden week donderdag aan naar fase oranje : ORANJE : Hoog gevaar. Wees voorzichtig ! Als er een brand uitbreekt rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand. Een rook –en vuurverbod in natuurgebieden, open vuren overal verboden Om bos- en natuurbranden te voorkomen, kondigt gouverneur Cathy Berx vandaag een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in de provincie Antwerpen, alsook een verbod om vuur in open lucht te maken.

Dat verbod geldt voor het volledige grondgebied in de provincie: het is nergens toegestaan een open vuur of kampvuur te maken.

Lees hier het volledige besluit.

Foto’s (c) Gazet van Hove.