door Koen Geukens – www.urania.be 

 
** UPDATE***

De lancering werd minuten voor lift off afgebroken omwille van de weersomstandigheden. Nieuwe poging zaterdag om 21.22 uur ! Te volgen via onze live stream !

Als alles goed gaat, moet woensdag 27 mei een hoogdag worden voor de Amerikaanse bemande ruimtevaart. Na 9 jaar onderbreking worden er weer Amerikaanse astronauten met een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem gelanceerd. De astronauten in kwestie zijn Bob Behnken en Doug Hurley. De capsule Crew Dragon en zijn bemanning wordt in een baan om de aarde gebracht door een Falcon 9. Capsule én raket worden geleverd door SpaceX.

Volkssterrenwacht Urania gaat op 27 mei de live stream van NASA overnemen, met (uiteraard) de nodig commentaar. De lancering is voorzien om 22u33. De Urania live stream start om 21u30.

In afwachting tellen we af, met elke dag een nieuw filmpje met wat meer achtergrondinformatie.

Launch America: L-7: Woensdag 20 mei: Nog 7 keer slapen en dan – als er de volgende dagen geen problemen opduiken – worden er opnieuw Amerikaanse astronauten met een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem gelanceerd. Op woensdag 27 mei kan je bij Volkssterrenwacht Urania die lancering volgen via een live stream. Maar ondertussen tellen we af. Meer detail in het filmpje.

Launch America: L-6: Donderdag 21 mei: Nog 6 keer slapen … en twee Amerikanen mogen na 9 jaar onderbreking aan boord van een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem gelanceerd. Vandaag maken we kennis met de twee astronauten, Bob Behnken en Doug Hurley, en meer bepaald met hun vorige ruimtevluchten.

Launch America: L-5: Vrijdag 22 mei: Nog 5 keer slapen … en twee Amerikanen worden na 9 jaar onderbreking aan boord van een Amerikaanse raket vanop Amerikaanse bodem gelanceerd. Vandaag maken we kennis met de capsule: Crew Dragon.

Launch America: L-4: Zaterdag 23 mei: Nog 4 keer slapen … en wordt het stilaan tijd om ook eens kennis te maken met de raket die woensdag 27 mei na 9 jaar onderbreking Amerikaanse astronauten vanop Amerikaanse bodem in een baan om de aarde gaat brengen.

Launch America: L-3: Zondag 24 mei: Nog 3 keer slapen. Maar zou jij gerust kunnen slapen als je weet dat je op een grote bom zit? Gelukkig is er een manier om te ontsnappen als de lancering lijkt fout te lopen. En dat werd de voorbije jaren ook getest. Maak kennis met het “launch abort system” van Crew Dragon.

Launch America: L-2: Maandag 25 mei: Nog 2 keer slapen. Het Kennedy Space Center met het lanceerpad 39A, het is de plaats waar woensdag een Falcon 9 met een bemande Crew Dragon vertrekt, waar Amerika terug aanknoopt met de bemande ruimtevaart. Een plaats met heel wat geschiedenis.

Launch America: L-1: Wat gebeurt er allemaal bij de lancering ?

In afwachting van de live stream bekijk zeker onze Urania-trailer .

Launch America: We gaan live !

Foto’s (c) Gazet van Hove.