Beste Hovenaar,

Sinds 4 maart bepaalt Covid-19 mijn dagelijks leven. De eerste kennismaking met dit virus was op een interne vergadering in het UZA met professor Erika Vlieghe. Toen werd het ons duidelijk gemaakt dat het een niet alledaags virus is.
Reeds op 7 maart werden interne besprekingen gevoerd om maatregelen te nemen. Samen met collega-burgemeesters werden onder leiding van gouverneur Cathy Berx nachtelijke besprekingen en beslissingen genomen. Vanaf de algemene lockdown werd gans België, Vlaanderen sociaal en economisch afgezonderd. U begrijpt dat dit een zeer harde maatregel was die volgens de specialisten noodzakelijk was. Deze specialisten bepaalden vanaf dat moment ons leven.

Het afgezonderd leven van onze dierbaren, kleinkinderen, grootouders, kinderen en vrienden vraagt veel inspanningen van ons allen. Maar dankzij deze inspanningen kunnen wij stilaan zeggen dat het risico langzaam maar zeker verdwijnt. Ik dank jullie allen voor het consequent opvolgen van alle richtlijnen die gegeven worden. Hopelijk gooien de ongehoorzamen niet te veel roet in het eten.

Stapsgewijs zullen we van een aantal maatregelen afscheid kunnen nemen. De social distancing – wat een afschuwelijk woord – zal echter voorlopig nog ons dagelijks leven mee bepalen. De dubbele armlengte-afstand
en zelfs mondmaskers in bepaalde omgevingen zullen hulpmiddelen zijn om bij een mogelijke latere winterse
terugkeer van het coronavirus het ergste te voorkomen zodat een tweede doortastende lockdown vermeden kan
worden. Want zo kunnen we ook ons economisch systeem in stand houden.

Een bijkomende economische lockdown wens ik onze maatschappij niet toe. Zowel voor vele dierbaren als bedrijven kan dat fataal zijn en dat zorgt nadien ook voor onoverzichtelijke sociale en economische problemen en zelfs drama’s.

Maar zij die mij kennen, persoonlijk maar ook als burgemeester, weten dat ik een geboren optimist, doorweven
met een flinke korrel realisme, ben. En dat vraag ik ook aan jullie. Laat ons samen de problemen optimistisch
aanpakken. Het lot niet tarten, maar ook niet overdrijven. We moeten een warme gemeenschap blijven waar een
babbel steeds mogelijk moet zijn. Een zekere voorzichtigheid moeten we steeds voor ogen houden, maar we
mogen geen angst voor elkaar hebben.

Veel zorgverstrekkers, kassiersters, verzorgers in woonzorgcentra, openbare diensten en onze uitvoerende
diensten hebben zich blijven inzetten. Ook zij, en met hen vele anderen, zijn blijven werken om een zo goed mogelijke dienstverlening en verzorging aan ons, burgers en corona-getroffenen aan te bieden. Daarvoor ook mijn en onze dank voor hen allen.

Dank u allemaal. Samen zijn we sterk !

Koen Volckaerts
burgemeester

 

(c) Gemeente Hove.

Foto’s (c) Gazet van Hove.