De risicofase voor brand in de natuurgebieden in de provincie Antwerpen wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is, zowel in de open (heide)gebieden als in de bossen.

De brandfase wordt bepaald op basis van verschillende gegevens waaronder specifieke weermodellen. De berekening van het brandrisico is specifiek gericht op brandgevaarlijke natuurterreinen zoals heide en naaldbossen. De preventieve brandcodes zijn echter geldig voor alle bos-en natuurgebieden.

De aanhoudende droogte en voorspelde oostenwind voor de komende dagen zorgen voor een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar en liggen dus aan de basis van deze beslissing.

Code rood wil zeggen dat de toegang tot bossen en natuurgebieden in de provincie Antwerpen wordt afgeraden. We kunnen de gebieden niet afsluiten omwille van praktische redenen. Zo is het belangrijk dat hulpdiensten snel het gebied in kunnen indien nodig. Bossen en natuurgebieden hebben logischerwijze ook niet zelden heel wat mogelijke ingangen. Als je toch wil gaan wandelen, blijf dan zeker aan de rand van het bos of natuurgebied.

Een brand kan snel van een kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen (bv onderdelen van machines) kunnen snel zorgen voor een grotere brand.

Ter herinnering : er geldt nog steeds een rook-en vuurverbod in de provincie Antwerpen. Hierbij geldt een absoluut rookverbod in de bossen, natuur- en heidegebieden, en een verbod op het maken van open vuur of kampvuren op het volledige grondgebied van de provincie. Gelieve dit verbod dan ook strikt na te leven.

Toelichting brandfases :

GROEN:

* Weinig gevaar.
* Er is geen verhoogd risico op brand in natuurgebieden.

GEEL:

* Gevaar.
* Er is een licht verhoogd risico op brand in natuurgebieden.
* Spring voorzichtig om met alles wat vuur kan veroorzaken zoals een BBQ, smeulende assen, sigarettenpeuken, kampeervuurtjes, uitlaat van auto en moto, vuurkorven en vonken bij werkzaamheden.

ORANJE:

* Hoog gevaar.
* Er is een groot risico op brand in natuurgebieden. Het is erg droog en brandgevaarlijk.
* Wees voorzichtig.
* Laat uw kinderen niet zonder toezicht in bos-en heidegebieden.
* Vuur maken is verboden.

ROOD:

* Extreem hoog gevaar.
* Er is een acuut risico op brand in natuurgebieden. Het is extreem droog en brandgevaarlijk.
* Toegang tot bos-en heidegebieden wordt afgeraden.
* Vuur maken is verboden.

Foto’s (c) Gazet van Hove.