Het weekblad Knack heeft op verzoek van Facebook twee journalisten aangeworven om de berichten die op dat sociaal medium worden gezet, te ‘factchecken’… Ze zullen ook boodschappen controleren die niet op Facebook staan. Dit stond met zo veel woorden te lezen in het weekblad De Zondag van 4 mei. Of met andere woorden : de redactie van Knack zal voortaan bepalen wat de “officiële waarheid” precies inhoudt en tegen iedereen ingrijpen die het lef zou hebben om er van af te wijken. Dat belooft !

Het ergste is echter dat ze zowel bij FB als bij dat weekblad blijkbaar niet beseffen dat dit neerkomt op het in het leven roepen van een soort inquisitie die in dienst van de heersende ideologie de gebruikers van Facebook scherp in het oog moet houden om ze bij elke neiging tot ketterij op de vingers te tikken. Ze zijn zich er blijkbaar er ook niet van bewust dat er rond het begrip “officiële waarheid” of wat daar voor doorgaat, altijd al een kwalijk geurtje van dogmatisme en totalitarisme viel waar te nemen.

Zo zag Galilei, die ontdekt had dat de aarde rond de zon draaide en niet omgekeerd, zoals tot dan toe werd gedacht, zich ertoe verplicht dit formeel tegen te spreken omdat het niet in met de “officiële waarheid” overeenstemde.

Jozef Stalin, communistisch massamoordenaar

Iets minder lang geleden dan : toen Leon Trotski op de vlucht sloeg omdat hij anders door Stalin letterlijk zou worden geliquideerd, liet deze laatste de naam van dit voormalig boegbeeld van het bolsjewisme uit de sovjet-encyclopedieën schrappen. Volgens de officiële waarheid van Stalin had Trotski nooit bestaan. Wat overigens niet belette dat in 1940 dezelfde Trotski – die nooit bestaan had – in opdracht van diezelfde Stalin in Mexico werd vermoord.

Niemand zal ontkennen dat er via de sociale media regelmatig nepnieuws wordt verspreid. Maar de ijver waarmee onze grote media hier steeds weer tegen tekeergaan, komt niettemin verdacht over. Zou het kunnen dat ze vrezen dat FB, twitter, enz. hun monopolie omtrent het bepalen van wat het vulgum pecus al dan niet mag weten, in het gedrang brengen ?

Wat er ook van zij, als ze persé fake news willen bestrijden zouden ze er misschien beter aan doen eerst de hand in eigen boezem te steken. Ze zouden er misschien ook kunnen voor zorgen dat allochtonen, als ze wat uitgespookt hebben, in hun berichtgeving niet langer ‘jongeren’ worden genoemd. Al was het maar omdat ze dit al dermate lang doen, dat iedereen automatisch aan allochtonen denkt, wanneer het woord “jongeren” gebruikt wordt in de verslaggeving van een of ander misdrijf of incident. Het wollig effect ervan is dus totaal versleten.

Die media zouden misschien stilaan eens kunnen beseffen dat nieuwsmanipulatie ook op fake news neerkomt.

Twee recente voorbeelden hiervan :

 

De laatste weken werd elke dag in de ochtenduitzendingen van Radio 1 meegedeeld hoeveel mensen het laatste etmaal in de Verenigde Staten ten gevolge van een corona-infectie gestorven zijn. Steevast wordt hier dan aan toegevoegd dat de VS op dat vlak wereldrecordhouders zijn. Dat zou inderdaad het geval kunnen zijn maar dan uitsluitend in absolute cijfers. M.a.w. wanneer er geen rekening gehouden wordt met het aantal inwoners van de landen die met Trumpland worden vergeleken. Wie dit wel doet, zou eens vlug tot andere conclusies kunnen komen. Eenvoudig gesteld : hoe meer inwoners, hoe meer slachtoffers. Het lijkt mij overigens niet geloofwaardig dat China met zijn 1,4 miljard inwoners op dat vlak minder hoog zou scoren dan de VS met ‘maar’ 327 miljoen inwoners. Er mag bovendien ook niet uit het oog verloren worden dat het van uit China is dat de pandemie aan haar wereldverovering is begonnen is. Ze heeft daar dus meer tijd gehad om toe te slaan dan ergens anders. Officiële cijfers mogen in dit specifiek geval niet in aanmerking worden genomen. De Chinese Volksrepubliek is een dictatuur. Het regime kan er dus naar gelang het uitkomt moeiteloos met cijfers goochelen. Trump, die waarschijnlijk ook niet van een kleintje vervaard is, zal het moeilijker hebben. De Democratische gouverneurs zouden immers met veel poeha protesteren, indien ze zouden vaststellen dat de cijfers die m.b.t. hun staten bekend gemaakt werden niet zouden kloppen.

Vele kranten zijn voor wat betreft nieuwsmanipulatie in hetzelfde bedje ziek.

  • Joe Biden, de presidentskandidaat van de Democratische Partij, wordt er al sinds een tijdje door een vrouw van beschuldigd dat hij haar in de jaren 90 aangerand heeft. Hierover schrijft Steven De Foer het volgende in De Standaard (03/05/2020) : “Sinds die versie in de openbaarheid kwam, hebben de rechts-populistische media er een kluif aan. Er wordt getwitterd over een ‘doofpotoperatie’ bij de mainstream-media. Nochtans brachten The Washington Post en The New York Times in april grondige stukken over de beschuldigingen”. Dit laatste klopt, maar hij ‘vergeet’ er aan toe te voegen dat die kranten toen al weken op de hoogte waren, maar de publicatie van een en ander hadden uitgesteld tot Biden het in de race naar de nominatie voor de presidentsverkiezingen definitief tegen Bernie Sanders had gehaald. Deze laatste is ervan overtuigd dat dit zijn kansen op een overwinning heeft geschaad. Hij heeft het dan ook meer dan eens over een doofpotoperatie gehad en van Sanders kan toch moeilijk beweerd worden dat hij een rechtse trol is. De Foer vertelt er ook niet bij dat die dagbladen in hun berichtgeving over de bedenkelijke zaak waarbij Biden betrokken is, veel behoedzamer te werk zijn gegaan dan toen zij de lezer informeerden over gelijkaardige aantijgingen tegen Brett Kavanaugh in 2018, toen die de kandidaat van Trump was voor een benoeming in het Amerikaanse Hoog Gerechtshof. Kavanaugh werd onmiddellijk schuldig geacht terwijl de krantenrapportering omtrent de aanklacht tegen Biden nogal wat plaats voor twijfel laat.
“De Stasi”, de geheime en gevreesde politie in wijlen (1949-1990) het Arbeidersparadijs D.D.R. (Duitse Democratische Republiek)

Ik heb weinig sympathie voor Trump. Hij is zeer wispelturig en wat hij zegt, hoort vaak eerder aan de toog van café De Sportwereld thuis dan in het Witte Huis. Dit belet echter niet, dat ik de wijze waarop hij door de media aangepakt wordt, bijzonder ergerlijk vind. Ze vertoont soms gelijkenissen met deze die Goebbels t.o.v. Joden hanteerde. Die hadden toen ook schuld aan alles wat verkeerd liep. Misschien moet de Amerikaanse president daarom met alle zonden van Israël worden beladen ?

 

Francis Van den Eynde in Knooppunt Delta vzw