Hove verloor bijna 100.000 euro aan de Gemeentelijke Holding

Digitale gemeenteraad Hove mei 2020

Punt H.1. Gemeentelijke holding – algemene vergadering

De gemeente Hove is vertegenwoordigd in de digitale algemene vergadering van de gemeentelijke holding in vereffening die plaatsvindt op 24 juni 2020. Raadslid Diederik Vandendriessche (HB) vroeg hoe het nu staat met de positie van Hove in dit dossier ? Schepen van Financiën Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) antwoordde : “Dit dossier gaat reeds meer dan 10 jaar mee. Hove had een aantal aandelen van de Gemeentelijke Holding. In totaal verliest Hove in dit dossier tussen de 80 en 100.000 euro”. Waarvan akte .

Wat financiële geschiedenis

De Gemeentelijke Holding was een Belgische holding opgericht in 1996 en waarvan alle Belgische gemeenten en alle provinciebesturen aandeelhouder waren. De meeste van de te beleggen gelden van de Gemeentelijke holding werden ingebracht in de Dexia Groep.

Anno 2013 ging de holding in vereffening. De Stad Antwerpen had het meeste aandelen van de Gemeentelijke Holding, nl. 2.179.576 .

Na de herschikking, ten gevolge van de bankencrisis in het najaar van 2008, had de Gemeentelijke Holding 14,1 % van de aandelen van Dexia in bezit.

Na de problemen die er waren gerezen rond Dexia en de nationalisering van Dexia Bank België, waren er ook liquiditeitsproblemen voor de Gemeentelijke Holding. In  december 2011 besliste een buitengewone algemene vergadering tot de ontbinding van de Gemeentelijke Holding. De schulden werden toen berekend op € 1,640 miljard. Zo verloor Hove dit aanzienlijke bedrag.

Foto’s © Gazet van Hove.