Hoeveel mensen stierven er in april 2020 meer dan normaal in Hove ?

Het corona-virus heeft in ons land zwaar toegeslagen. Ook in Hove ! De maand april 2020 was zelfs de dodelijkste maand sedert het einde van de Tweede wereldoorlog, 75 jaar geleden. Nieuwe cijfers uit het Rijksregister tonen de dodelijke tol van het virus nu ook aan per gemeente.

In de tabel onderaan staan de cijfers van het totale aantal overlijdens in Hove en enkele buurgemeenten voor de maand april 2020.

Wanneer we die cijfers vergelijken met dezelfde maand in de voorgaande jaren, kunnen we de oversterfte berekenen. Meteen valt op dat er in heel wat gemeenten een duidelijke oversterfte te zien was. De grootste cluster bevindt zich in het zuidwesten van de provincie Limburg, rond Sint-Truiden, wat ook al duidelijk was uit de dagelijkse besmettingscijfers van Sciensano.

Niet alle Vlaamse gemeenten zagen zich geconfronteerd met een oversterfte, in een aantal regio’s was er in april 2020 net een ondersterfte en stierven er dus minder mensen dan het gemiddelde van de jaren daarvoor.

Wanneer de cijfers van mei beschikbaar zullen zijn, zal het aantal gemeentes met onder-sterfte overigens nog fors toenemen.

Over heel België verspreid is er sinds 11 mei namelijk geen oversterfte meer waargenomen. Er sterven nog steeds mensen aan de gevolgen van het coronavirus, maar het totale aantal overlijdens ligt sindsdien niet meer hoger dan andere jaren. Mogelijk is er zelfs sprake van een licht ‘oogsteffect’, met juist minder overlijdens dan normaal. Dat zou willen zeggen dat bijvoorbeeld veel ouderen die aan het coronavirus in april overleden, zeker in de maanden daarna gestorven zouden zijn. Aangezien ze echter al in april stierven, liggen de cijfers van de weken daarna lager.

Gemeente apr-20  Verschil apr-19 apr-18 apr-17 apr-16
Hove 18 167% 6 5 5 11
Mortsel 24 12% 25 20 19 22
Edegem 17 -16% 14 16 30 21
Boechout 12 17% 11 6 11 13
Lint 8 60% 7 7 1 5
Aartselaar 35 164% 8 18 12 15

Foto’s (c) Gazet van Hove.