De discussie over de standbeelden van Leopold II kan eenvoudig opgelost worden. We halen ze allemaal weg. Zonder pardon. Hij was niet alleen een Belgisch koning, maar hij gebruikte bovendien nog zwarte mensen als slaven, net zoals de Arabieren, en hij paste de gruwelijkste straffen toe die in de sharia zijn voorzien, zoals het afhakken van handen.

Weg met de standbeelden van zo’n individu. In onze eindeloze goedheid hebben we een lijst opgesteld van standbeelden die ter vervanging op de lege sokkel gezet moeten worden. Eerst een monument voor de vele Belgen die door zwarte opstandelingen verkracht, uitgeplunderd en vermoord werden na de onafhankelijkheid van Congo. Eentje voor de tien blanke para’s die werden afgeslacht tijdens hun vredesmissie in Rwanda, toen zij probeerden racistische zwarten ervan te weerhouden elkaar af te slachten.

Er moeten zeker nog enkele monumenten komen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Armeense genocide. En verder ook voor de slachtoffers van de ‘plaasmoorde’ in Zuid-Afrika en de christenvervolgingen in het Nabije Oosten. Als aan die voorwaarden is voldaan, dan zal geen redelijk denkend mens zich nog verzetten tegen het vervangen van de standbeelden van Leopold II. Of toch ?

© ’t Pallieterke, weekblad.

Foto’s © Gazet van Hove – cover : standbeeld Leopold II in Halle.