zondag 12 juli 2020, 10u45 –  Begraafplaats Schoonselhof – Hoboken.

Beste Lezers,

links

Op zondag 12 juli vindt een herdenking plaats van de Vlaams-nationale en linkse militant Herman Van den Reeck, die 100 jaar geleden omkwam door politiegeweld tegen een 11 julimanifestatie op de Antwerpse Grote Markt.

De plechtigheid vindt plaats aan de grafzerk van Herman Van den Reeck (1901-1920). Bijeenkomst om 10u45 aan de ingang van de begraafplaats Schoonselhof, Krijgsbaan 100, 2660 Hoboken.

Het wordt een korte ceremonie met enkele toespraken, gedichten, kransneerlegging en het zingen van de Vlaamse Leeuw en de Internationale.

Herman Van den Reeck was militant in de links-radicale beweging Clarté.

De politieke en culturele ontvoogding van Vlaanderen ging voor hem hand in hand met de ‘bevrijding van het proletariaat’. Hij ging voor een ondeelbaar pakket van soevereiniteit, pluralisme, democratie, antimilitarisme en internationalisme. Hij schreef in het tijdschrift Goedendag waar o.a. ook Paul Van Ostaijen, Gaston Burssens en anderen voor schreven. Hij studeerde natuurwetenschappen aan de ULB en was 19 jaar toen hij op 11 juli 1920 door een politiekogel dodelijk werd getroffen.

Op 11 juli 1920 planden Vlaamse verenigingen van diverse gezindheden een betoging in Antwerpen. Het franskiljonse stadsbestuur van Antwerpen verbood de betoging. Daarom werd uitgeweken naar Borgerhout. Zo’n dertigduizend betogers daagden op. Na afloop trokken zo’n drieduizend manifestanten naar het Antwerps stadscentrum. De politie ontruimde de Grote Markt. Politie-inspecteur G.J.D. schoot vanop vier meter afstand met zijn revolver op de menigte. De kogel trof de linker- en rechterlong van Herman Van den Reeck. Die bezweek de volgende dag aan zijn verwondingen. Op zaterdag 17 juli volgde de begrafenis met een indrukwekkende rouwstoet met daensisten, fronters, katholieken, socialisten, communisten.

Meervoud doet een warme oproep tot deelname aan deze herdenking met inachtname van de corona-maatregelen.

Dirk De Haes

Voorzitter Meervoud vzw

Bernard Daelemans

Hoofdredacteur Meervoud.

Meervoud, schrijft fris en raak

Foto’s (c) Gazet van Hove.