Door de corona-maatregelen moesten verenigingen heel wat activiteiten annuleren. Bovendien kan de jaarmarkt in zijn klassieke vorm niet doorgaan. Beide zorgen ervoor dat de Edegemse verenigingen heel wat inkomsten verloren zien gaan. Met de subsidie van 258.000 euro van de Vlaamse overheid zal lokaal bestuur Edegem de sectoren cultuur, sport en jeugd in onze gemeente die schade hebben geleden door de corona-crisis ondersteunen.De gemeenteraad werkte een concreet driestappen-plan uit dat onze verenigingen een stevige duw in de rug zal geven.

Lokaal bestuur Edegem toont dat ze als één organisatie achter haar verenigingen staat en zal alle jeugd-, cultuur-, en sportverenigingen met als uitvalsbasis Edegem financieel bijspringen. Het Edegems relance-plan voor de verenigingen bevat drie fases : het recupereren van covid-gerelateerde kosten, een jaarmarktvergoeding en de eigen gemeentelijke subsidie die sneller zal worden uitbetaald.

In de eerste plaats betalen we met de subsidies de kosten terug die onze verenigingen door dit virus opliepen. We doen dit met een vergoeding op basis van het aantal leden en aan de hand van enkele bewijsstukken. Een vereniging met bijvoorbeeld meer dan 80 leden, kan een maximale bijdrage van 1.000 euro aanvragen.

In een tweede fase van het relance-plan zal het restbedrag van de Vlaamse overheidssubsidies verdeeld worden over de Edegemse jaarmarktverenigingen. Tot slot zullen onze erkende verenigingen hun jaarlijkse lokale subsidie sneller uitbetaald krijgen dan anders.

Met dit driestappen-plan lanceert lokaal bestuur Edegem een bemoedigend signaal voor al onze verenigingen om met het volste vertrouwen de heropstartfase van het post-corona-tijdperk aan te vangen. De erkende Edegemse verenigingen zullen spoedig aanspraak kunnen maken op deze financiële steun. Alle modaliteiten worden eerstdaags gepubliceerd op de website van de gemeente Edegem.

Foto’s (c) Gazet van Hove.