Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD) loste twee weken geleden een schot voor de boeg van vele gemeenten over komende gemeentefusies. Hij wil gemeenten aanzetten tot fusies en in compensatie neemt de Vlaamse regering een deel van de gemeentelijke schulden over. Gemeentefusies zouden zeker meer dan 20.000 inwoners moeten tellen. Hove met alléén Lint is nog te klein.

Politiezone MINOS

Bij onze buren van de politiezone MINOS (Mortsel, Boechout, Borsbeek, Wommelgem, Wijnegem) namen ze deze voorzet van de minister op een volwassen manier aan. Burgemeester Dis Van Berckelaer (Borsbeek) vindt dat er over fusies moet worden gepraat want dat anders er tegen 2025 wel eens een verplichting van de Vlaamse regering zou kunnen vallen waar de gemeenten niet veel meer kunnen tegen doen. Koen T’Sijen, burgemeester van Boechout, is geen voorstander van fusies. Hij ziet een fusie met de MINOS-buren niet zitten, wel één met Lier en Ranst. De burgemeesters Frank Gys (Wommelgem) en Ivo Wynants (Wijnegem), beiden N-VA, zijn voorstanders van fusies. Ze bevestigen dat er nu geen gesprekken lopen maar dat men best een partner kiest voordat de volgende Vlaamse regering in 2025 zeker een fusie zal opleggen.

Kleine gemeenten

Hove (8.200 inw.) en Lint (8.800 inw.) zijn twee kleine gemeenten die als lokaal bestuur met steeds meer uitdagingen worden geconfronteerd en die moeilijk te dragen zijn als klein bestuur. Hove heeft daarbij geen industrie en moet het grootste gedeelte van zijn inkomsten halen uit de personenbelasting. Bij een fusie spelen ook organisatorische en emotionele facetten mee.

Hoe zit het in Hove ?

In Hove is enkel de N-VA openlijk voorstander om de markt van fusie-kandidaten te onderzoeken. De groen-linkse fractie Hove Beweegt (Groen, SP.a) is als oppositiefractie hier tegen fusies. Maar de nationale partijstandpunten van de SP.a als deze van Groen geven groen licht aan gemeentefusies. Van dubbelzinnigheid gesproken.

geen geestesgenoten bij de buren

Het kartel ‘Fan van Hove’ bestaat uit CD&V en Open VLD; Ze maken samen met de N-VA in Hove de bestuursmeerderheid uit. De CD&V is tegen gemeentefusies. Ze hebben er het meeste bij te verliezen, gelet op de vele landelijke gemeenten die ze soms alléén besturen zonder coalitiepartner. De Open VLD en zeker hun minister van Binnenlands bestuur zijn grote fans van gemeentefusies. Maar in Hove weegt de Open VLD binnen het kartel ‘Fan van Hove’ zeer licht.

Als laatste gemeentefractie hebben we PH7 of Positief Hove. Het is een samengaan van een ex-afscheuring van de CD&V in 1994 met een afscheuring van de O-VLD in 2006. Ideologisch is het een hutsepot, wat opvalt zitten er wel wat Franstaligen bij. Hoe noemen we dit volkje weer ? PH7 is radicaal tegen fusies. Officieel omdat ze klein leuk vinden maar officieus omdat ze in de buurgemeenten geen ideologische partner hebben om samen mee te werken en een lijstverbinding aan te gaan. De kans dat iemand van Ph7 bij een gemeentefusie van Hove met één of meerdere buurgemeenten burgemeester zou worden is dan quasi nihil. Dus bij deze fractie spelen duidelijk persoonlijke berekeningen om zich tegen gemeentefusies uit te spreken.

Foto’s © Gazet van Hove.