NOTULEN VAN DE VERGADERING VAN DE BURGEMEESTER

Zitting van zondag 26 juli 2020

  1. COVID-19 – aanvullende lokale maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

De burgemeester

Juridische achtergrond

De burgemeester is bevoegd inzake de algemene administratieve politie.

Overeenkomstig artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur is de burgemeester bevoegd voor dringende politieverordeningen.

Het Ministerieel besluit d.d. 24 juli 2020 houdende wijziging van het Ministerieel besluit d.d. 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken.

Het Ministerieel schrijven d.d. 24 juli 2020 inzake het beheer van de federale fase en de uitvoering van lokale maatregelen.

Het persbericht van de Provinciale Crisiscel van Antwerpen d.d. 25 juli 2020 onder leiding van gouverneur Cathy Berx, om in de hele provincie Antwerpen strengere maatregelen op te leggen ter bestrijding van de exponentiële toename van het aantal besmettingen in de provincie.

De e-mail d.d. 25 juli 2020 van mevrouw Cathy Berx, gouverneur, met de vraag om de beslissingen/maatregelen op te nemen in een besluit van de burgemeester/gemeentelijke politie-verordering en deze zo goed en verbindend mogelijk te communiceren aan al uw inwoners. Een provinciaal besluit op basis van art. 128 Provinciewet is helaas niet wenselijk omdat het niet kan worden gehandhaafd met administratieve sancties.

Feiten en context 

UZA Edegem

De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare gezondheid, veiligheid en rust in de gemeente Hove.

Gemeenten zijn bevoegd om de openbare gezondheid te bewaken, onder andere door het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.

Het coronavirus COVID-19 is sinds 11 maart 2020 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gekwalificeerd als een pandemie. Het risico op besmetting verkleint door meer dan anderhalve meter afstand te houden van andere personen, het gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en aandacht te hebben voor een goede handhygiëne.

Naar aanleiding van een verdere toename van het virus werd op 13 maart 2020 reeds beslist om in België dringende maatregelen te nemen, die ondertussen verstrengd en opnieuw versoepeld werden. De maatregelen werden getroffen om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan ter bescherming van de openbare gezondheid.

Nadat de cijfers inzake besmettingen met het coronavirus COVID-19 gestaag daalden, is sedert medio juli 2020 weer een ernstige toename te merken van het aantal besmettingen, in heel de provincie Antwerpen.

Op basis van het overleg van de Provinciale Crisiscel van Antwerpen d.d. 25 juli 2020 onder leiding van gouverneur Cathy Berx, wordt er door de gouverneur gevraagd om de beslissingen/maatregelen van het persbericht, op te nemen in een besluit van de burgemeester/gemeentelijke politie-verordering en deze zo goed en verbindend mogelijk te communiceren aan al uw inwoners. Een provinciaal besluit op basis van art. 128 Provinciewet is helaas niet wenselijk omdat het niet kan worden gehandhaafd met administratieve sancties.

Gezien elke vertraging van de invoering en handhaving van extra maatregelen het risico op een stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus COVID-19 verhoogt, is het voorzien van dwingende richtlijnen urgent en hoogdringend. De volgende bijeenkomst van de gemeenteraad kan niet worden afgewacht.

Om de naleving van deze voorschriften te kunnen afdwingen en de openbare veiligheid en de openbare gezondheid maximaal te vrijwaren, is het wenselijk dat er bij overtredingen kan overgegaan worden tot het opleggen van een administratieve sanctie.

BESLUIT :

Artikel 1

Beslist wordt om, bijkomend op de reeds genomen maatregelen bij Ministerieel besluit d.d. 24 juli 2020 houdende wijziging van het Ministerieel besluit d.d. 30 juni 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het corona-virus COVID-19 te beperken, volgende aanvullende lokale maatregelen in de gemeente Hove te nemen om de verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 in te beperken:

Sociale contacten 

  • De sociale bubbel wordt beperkt tot 10 vaste contacten voor de komende vier weken. Iedereen wordt met aandrang verzocht om 10 contacten (naam, adres en telefoonnummer) op te schrijven.

De maatregel moet zo worden geïnterpreteerd dat het gaat om voor vier weken vaste bubbel van maximum 10 externe contacten/gezin in de private sfeer, op te stellen als gezin (los van werk en de georganiseerde vrije tijd (summerschools, kampen,….) In deze laatste context zijn de contacten sowieso gekend.

  • Niemand mag met meer dan 10 personen samenkomen op het publieke domein.
  • De fysieke afstand dient ook gerespecteerd te worden binnen de sociale bubbel.
  • Privéfeesten dienen uitgesteld te worden.

Mond-neusmaskers

Het dragen van mond-neusmaskers wordt verplicht op alle drukke publiek toegankelijke plaatsen voor alle personen boven de 12 jaar. 

Artikel 2

De burgemeester beslist dat deze verordening onmiddellijk uitvoerbaar is, en in werking treedt en dit voor onbepaalde duur.

Artikel 3

De burgemeester beslist dat Politiezone HEKLA en de gemeentediensten belast zijn met het toezicht op de naleving van deze verordening.

Artikel 4

De niet-naleving van deze verordening wordt bestraft met de voorziene administratieve sancties in artikel 4, §1 van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en artikel 712 en volgende van de code van politiereglementen.

Artikel 5

Deze beslissing wordt gecommuniceerd aan de inwoners via de gemeentelijke website en andere bestaande communicatiekanalen.

Aldus gedaan in zitting datum als hierboven

Gerda Lambrecht                                                          Martine Cuyvers

waarnemend burgemeester                                          waarnemend algemeen directeur

voor eensluidend uitreksel : Hove, 26 juli 2020.

Gerda Lambrecht

Foto’s (c) Gazet van Hove.