Eindelijk vakantie ! Je hebt er weken, misschien wel maanden, naar uitgekeken. Koffers gepakt, klaar om te vertrekken… maar wat met je huisdier ?

Mijn huisdier blijft thuis…

Zoek jij warmere oorden op maar zijn dieren niet toegelaten in je hotel of vakantiehuis ? Laat je viervoeter dan niet in de kou staan. Zoek tijdig een oppas of regel een verblijf in een dierenpension. Maak je dier al een beetje vertrouwd met zijn tijdelijke baasje of vakantieverblijf.

Ik ga op reis en ik neem mee… mijn huisdier

Binnen de Europese Unie volstaat het dat je een chip laat inplanten en dat je huisdier over een Europees paspoort en inentingsbewijs tegen hondsdolheid beschikt. Moet de dierenarts dit bewijs nog opmaken ? Maak dit dan minstens tien dagen voor vertrek in orde. Het dier laten inenten doe je best dertig dagen voor afreis. Reis je buiten de Europese Unie, dan moet je dier ook voldoen aan de voorwaarden van het land van bestemming. Wend je daarvoor tot het consulaat van het land in kwestie.

Veilig op je vakantiebestemming geraken

Autovakantie

Lange afstanden zijn voor een dier erg stresserend. Stop om de twee à drie uur om te drinken en de poten te strekken. Voorkom dat dieren de chauffeur hinderen d.m.v.:

– een bench : een kooi die je in de koffer plaatst en verankert aan de bodem;

– een hondentralie : die je bevestigt in de wagen, zodat je dier niet over de zetels kan springen;

– het gebruik van een speciale autogordel.

Vliegvakantie

Je stapt niet zomaar met je hond op het vliegtuig. Elke maatschappij heeft zijn regels. Meestal mag enkel een hond die in de handtas past, mee in het vliegtuig. Informeer je goed vooraf. Bespreek ook met je dierenarts of je dier wel voldoende vliegfit is. Sommige honden met een stompe snuit krijgen op grote hoogte last van ademhalingsmoeilijkheden.

p1040462

Hieronder vind je een handige checklist zodat je zeker zonder zorgen op vakantie kan vertrekken. Dit stop je zeker in de handbagage van je huisdier.

– Paspoort : zo heb jij of het pension alle gegevens van je dier bij de hand.

– Vaccinatieboekje : zorg ervoor dat de nodige vaccinaties in orde en maximum één jaar oud zijn (hondenziekte, kattenziekte, leptospirose en kennelhoest).

– Medicijnen : ook een dier heeft meestal zijn eigen EHBO-koffertje.

– Weg met wormen, vlooien en teken : behandel je viervoeter tegen vlooien en wormen voor je hem toevertrouwt aan de oppas of het pension.

– Chip : een elektronische identiteitskaart door de dierenarts onderhuids aangebracht. Kijk na of de adres- en contactgegevens nog juist zijn. Meer info: www.dogid.be.

– Voldoende voeding : verkiest je huisdier een bepaald soort voeding of dieetvoeding of beloon je hem af en toe met een snoepje ? Voorzie hiervan dan voldoende.

– Telefoonnummers:  laat je nummer en dat van de dierenarts achter voor wanneer je dier ernstig ziek wordt.

– Handleiding : maak een lijstje op met instructies en wist-je-datjes voor de tijdelijke verzorger. Hoeveel eet hij per dag ? Wat vindt hij leuk ? Waar slaapt hij het liefst ?

– Accessoires en speelgoed : neem zijn mand, deken, halsband, riem, knuffeltjes en speelgoed mee als je hem wegbrengt naar de oppas. Zo hoeft hij je niet te hard te missen wanneer je weg bent.

Bron : Mortsel Info, nr.7 – 2017.

p1040617

Foto’s (c) Gazet van Hove