In nauwe samenwerking met de Ideale Woning zocht het Lokaal Bestuur Kontich naar een nieuwe, zinvolle invulling van het bestaande Montfortanenklooster in Kontich-Kazerne. Na een grondige renovatie zal het klooster in de toekomst ruimte bieden aan vijf sociale seniorenappartementen met een collectieve leefruimte en grote keuken (groepswoning SeniorenThuis), alsook twee individuele sociale appartementen. De integratie van het bestaande buurthuis Den Alf en de huidige wijkbibliotheek in het project vervolledigen het project. De ontwerpopdracht, die deel uitmaakte van de Meesterproef 2019 onder begeleiding van het Team Vlaamse Bouwmeester, trok 3 getalenteerde jonge ontwerpers aan.

“ Vanaf het begin van de wedstrijd was ik betrokken bij de zoektocht naar de juiste invulling van het klooster en was het een unieke ervaring om de ontwerpen te zien groeien.”, legt schepen van Welzijn Cindy Vanbaeden (N-VA) uit. “ Met dit project wensten we écht een omgeving te creëren waarin de verschillende programmaonderdelen niet louter naast elkaar bestonden, maar elkaar net versterkten door onderlinge ontmoetingen en samenwerkingen te faciliteren.”

Het Platform Kunst in Opdracht stelde in het kader van deze Meesterproef een artistiek deskundige en coach aan voor de selectie van de kunstenaars en het coachen en begeleiden van zowel de opdrachtgever als de geselecteerde kunstenaars. “De bijdrage van de kunstenaars kon verschillende vormen aannemen, met al dan niet een impact op de architectuur”, licht schepen van Cultuur Karel Van Elshocht (Open VLD) toe. Uit de drie gepresenteerde ontwerpvoorstellen voor verbouwing van het klooster tot woningen, buurthuis en bibliotheek kiest de jury voor het voorstel van Elisabeth De Clercq. Wat de artistieke voorstellen betreft gaat de voorkeur van de jury uit naar het voorstel van Kasper De Vos.

“Alvorens de ontwerpen werden ingediend hebben we een zeer intensief participatietraject doorlopen met alle betrokken partijen.” zegt schepen Cindy Vanbaeden. “Het Montfortanenklooster is een onmiskenbaar deel in het centrum Kokaz en moest een ontmoetingsplaats blijven voor de buurtbewoners. Hun inspraak was dan ook zeer belangrijk om mee te nemen naar het jurymoment in juni.”

“Met deze 2 voorontwerpen starten we nu de tweede fase van het traject op.”, vult schepen Karel Van Elshocht aan. “Er zullen weldra werkgroepen opgericht worden om beide ontwerpen te verfijnen, zodat er een definitieve bouwaanvraag ingediend kan worden.”

een rampenoefening op de site in 2015

Foto’s (c) Gazet van Hove