Het is dit jaar precies honderd jaar geleden dat de zevende Olympische Spelen in Antwerpen werden gehouden. In Antwerpen kwamen op 22 augustus 1920 welgeteld 48 deelnemers uit 17 landen aan de start voor de langste marathon uit de olympische geschiedenis : 42,750 km. Slechts 35 atleten haalden de aankomst. Het keerpunt van deze marathon lag in de gemeente Kontich.


Ereburgemeester Jef Van linden plaatste de herdenking een aantal jaren geleden op de agenda.

Een werkgroep startte met de voorbereidingen van de herdenking. Ze bestond uit burgemeester Bart Seldeslachts, in zijn bevoegdheid van schepen van erfgoed, Luc Abrams, schepen van sport, de leden van de erfgoedraad en uit specialisten op het gebied van sport.
Dit feit laten we niet zonder een sportief evenement voorbij gaan. Daarom organiseerden de werkgroep en de sportdienst dit jaar een loopevenement met een olympisch thema. Helaas komt het evenement er voorlopig niet door de corona-maatregelen” aldus Luc Abrams.
Onder impuls van de erfgoedraad en diens ondervoorzitter Paul Catteeuw werd er een erfgoedbord ontwikkeld dat de plaats van het keerpunt markeert. Dat erfgoedbord bevindt zich aan de oude spoorwegberm ter hoogte van de handelszaak Zowiezoo. Burgemeester Bart Seldeslachts : “door dit verhaal te vertellen op het erfgoedbord krijgt het zijn plaatsje in het collectieve geheugen van de Kontichnaar. Op het bord brengen we de feiten rond de marathon in herinnering. Mensen die een wandeling of fietstochtje maken in de heraangelegde spoorwegberm zullen het zeker opmerken.”

Een interessant feit voor wie graag aan lokaal olympisch toerisme doet : de winnaar van de marathon van de Olympische Spelen in 1920 was de Fin Hannes Kolehmainen. Hij was een gerenommeerd atleet en had op de Olympische Spelen van 1912 hij al drie keer goud gewonnen (5.000 m, 10.000 m en veldlopen) en één keer zilver (ploegen-rangschikking veldlopen).  Zijn uitrusting is te bewonderen op de tentoonstelling ‘Breaking Boundaries’ rond de Olympische Spelen van 1920 in het Sportimonium in Hofstade, die na reservatie te bezoeken is.

Een aantal mensen die betrokken waren bij de voorbereiding van de herdenking van dit feit, poseren coronaveilig op de foto onderaan (v.l.n.r. Paul Catteeuw, ondervoorzitter erfgoedraad en voorzitter Kring voor Heemkunde, Chris Peeters, voorzitter erfgoedraad, Jef Van linden, ereburgemeester, Luc Abrams, schepen van sport, Jeroen Scheerder, professor sportbeleid en sportsociologie).