Voordracht : PESTAVOND n.a.v. pestnummer van REINERINGEN

DINSDAG 6 OKTOBER 2020 om 19.30 uur

KERK van KONTICH-KAZERNE

Al ruim een half jaar blijft Covid-19 ons bezighouden. De Koninklijke Kring voor Heemkunde heeft een themanummer van zijn tijdschrift Reineringen gewijd aan de epidemieën die Kontich en omstreken van de middeleeuwen tot nu teisterden. Met welke maatregelen bestreed de overheid deze dodelijke kwalen ? Waar waren de expertisecentra ? Bestonden er al vaccins of geneesmiddelen ? De eenvoudige lieden namen hun toevlucht tot kwakzalvers en pestheiligen. Bij het lezen van Reinigingen zal je de kapel van de Reep en de Rumstse Lazernij met andere ogen bekijken!

Telkens weer kwamen epidemieën de mensheid teisteren. Soms niet besmettelijk, maar wel dodelijk. Soms – zoals nu met Covid-19 – heel erg besmettelijk en ook dodelijk.

Na een historische inleiding zorgen twee wereldvermaarde virologen/epidemiologen voor de wetenschappelijke inbreng. Ze wonen allebei in Kontich. Het zijn de professoren Guido van der Groen (ebola en aids) en Pierre Van Damme (aids, polio en Covid-19). De komst van deze laatste is onder voorbehoud, want afhankelijk van de situatie en de zoektocht naar een vaccin tegen Covid-19. Uiteraard zullen zij ook graag de vragen van het publiek beantwoorden.

Bestel tijdig plaatsen, het is immers nu nog niet geweten hoeveel geïnteresseerden er zullen worden toegelaten.

Toegang : 5 euro.

Toegang + Het pestnummer (Reineringen) : 8 euro.

 

Foto’s (c) Kontichse Heemkundige Kring – coverfoto : De Reepkenskapel in Kontich op een foto uit de jaren ’30, ook gelegen buiten de dorpskom; rechts de zgn. pesthuisjes (afgebroken in 1969).