Kerstmarkten, drukke winkelstraten, warenhuizen en openbare recepties zijn de plaatsen bij uitstek voor een gauwdief. Gauwdieven maken graag gebruik van drukke openbare plaatsen en de verstrooidheid van mensen.
Ze handelen zelden alleen en hun slachtoffers zijn vaak bejaarden, vrouwen en verstrooide mensen.
Ze observeren hun slachtoffers en slaan toe op een onbewaakt moment. Dikwijls leggen zij een kledingstuk over hun arm zodat hun malafide handelingen niet voor anderen zichtbaar zijn. Vervolgens stelen ze waardevolle voorwerpen uit zakken en tassen.

Handtasdiefstal 1
Opgepast Handtasdiefstallen – Foto (c) Politie Antwerpen

Enkele preventietips :
 Draag je handtas altijd gesloten en tegen het lichaam met de sluiting aan de binnenzijde. Draag een rugzak aan de borstzijde. Een rugzak op de rug is een mooie uitnodiging voor gauwdieven.
 Steek je portefeuille niet in je achterste broekzak. Ook jaszakken langs de buitenkant zijn gemakkelijk te bereiken voor pick-pockets. Steek je portefeuille bij voorkeur in de binnenzak van je vest of een broekzak vooraan. Sluit de zakken af als dat kan.
 Als je je portefeuille bovenhaalt om te betalen, doe dat dan discreet en laat omstaanders niet zien hoeveel cash geld je bij hebt.
 Neem zo weinig mogelijk cash geld mee en gebruik je bankkaart. Bewaar je code nooit samen met de bankkaart.

Heb je pech en werd je toch bestolen ?
Doe dan zo snel mogelijk aangifte in het dichtstbijzijnde politiecommissariaat. Verwittig Card Stop (070 / 344 344) bij de diefstal van je bankkaart en Doc Stop (00800 2123 2123) bij diefstal van je identiteitskaart. Zo vermijd je misbruik van je bank-en/of identiteitsgegevens.
Stel je de diefstal vast en zijn de gauwdieven volgens jou nog in de buurt ? Bel dan onmiddellijk 101 of 112.
Vind je ergens een portefeuille of handtas ? Geef deze zo snel mogelijk af in het dichtstbijzijnde politiecommissariaat.

Coverfoto (c) Lokalepolitie.be