10 jaar geleden had deze afdeling 700 leden en vorig jaar stond de teller op 1 september nog maar op 1.113 leden. Een fikse stijging met pakweg 85 leden op een jaar tijd. Deze groei is een flinke opsteker voor de vrijwilligers die elke dag met heel veel passie aan meer natuur werken en de natuurpuntafdeling ook als vereniging verder uitbouwen.

Ondanks corona – er gingen geen activiteiten meer door – stijgt het ledenaantal.  Een mogelijke verklaring voor deze stijging is dat heel wat mensen (her)ontdekken dat er dankzij Natuurpunt nog groen en natuur in hun nabije omgeving is te vinden.

De vrijwilligers van Natuurpunt doen er alles aan om de wandelpaden te verbeteren en de natuurgebieden zo toegankelijk mogelijk te maken. In totaal beheren ze met de afdeling nu al iets meer dan 70 ha natuur, verspreid over 6 projectgebieden. Zowel tijdens de lockdown als tijdens de zomervakantie werden deze gebieden duidelijk veel meer bewandeld en bezocht dan de voorgaande jaren. Misschien zitten ook de nooit geziene hittegolf en de extreme droogte hier voor iets tussen ?

Mensen beseffen dat de klimaatverandering een realiteit is en dat bescherming en uitbreiding van natuurgebieden het probleem mee kunnen verhelpen. Ze bieden nog koele plekjes aan tijdens grote hitteperiodes” aldus de verantwoordelijke. “Het is duidelijk dat Natuurpunt het verschil maakt door de positieve maatschappelijke projecten in samenwerking met diverse partners. Voorbeelden zijn de nieuwe retentiezones in de natuurgebieden Schapenhagen en Goorbosbeekvallei om de wateroverlast en droogte aan te pakken en de bebossingsprojecten in Schapenhagen en Edegemse-beekvallei. Momenteel staan er enkele projecten in Kontich en Duffel op stapel om nog meer en beter toegankelijke natuur te creëren.”

Meer info volgt in 2021. Natuurpunt Oude Spoorweg heeft een aantal wandelingen uitgewerkt om haar natuurgebieden te verkennen. Je kan ze downloaden op www.natuurpuntoudespoorweg.be/activiteiten.

Foto’s (c) Gazet van Hove.