De eerste schoolweek zit er ondertussen op.
Vele van onze leden hebben kinderen of kleinkinderen en durven hun (klein)kind vanaf een bepaalde leeftijd niet altijd met een gerust gemoed naar school laten fietsen.
Dat begrijpen en beseffen we maar al te goed.
Daarom herhalen we de oproep van de Fietsersbond van vorige zondag 30 augustus ll. nog eens.

Er wordt verwacht dat door de angst voor corona, veel ouders hun kinderen niet met het openbaar vervoer zullen laten gaan, maar ze zelf naar school zullen brengen met de auto. Dat kan tot grote drukte en chaos aan de poorten leiden. De Fietsersbond pleit ervoor om zo veel mogelijk met de fiets te gaan. Maar dan moet de overheid wel zorgen voor een veilige schoolomgeving en veilige routes“.

Bekijk in dat verband ook het fragment in het vrt-journaal van zondag 30 augustus :
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/08/30/veilige-fietspaden/

Ook met Fietsersbond Hove ijveren we voor veilige schoolomgevingen en veilige fietsroutes.
Op de bevraging die eind vorig jaar door de Fietsersbond i.s.m. VSV n.a.v. de verkiezing Fietsgemeente/Fietsstad werd georganiseerd, behaalde Hove maar een matige score van 56,4/100. Dat resultaat is lager dan het Vlaams gemiddelde.
Op de vraag
Kunnen kinderen veilig naar school fietsen door fietsstraten, schoolstraten en andere veilige routes?”, kreeg Hove een score van 2,3/5.
En op de vraag
Neemt mijn gemeente gevaarlijke fietssituaties ernstig?”, kreeg Hove eveneens een score van 2,3/5.

Tijdens een overleg op uitnodiging van de burgemeester in september vorig jaar waarop de schooldirecties, oudercomités, Voetgangersbeweging en Fietsersbond waren uitgenodigd, hebben we, samen met de oudercomités, gepleit om werk te maken van veilige schoolfietsroutes.
We zijn nu, op enkele weken na, een jaar verder en we hebben nog steeds niets gehoord of gezien van die schoolfietsroutes.
Van een bestuur dat in het ‘Bestuursakkoord 2019 – 2024’ te kennen heeft gegeven om van Hove een ‘echt fietsdorp’ te maken, mogen we op dat vlak toch iets meer ambitie en daadkracht verwachten. Toch ?

Namens Fietsersbond Hove
Roger Claessens
tel. 0485 / 53 26 94

Fietsersbond Hove

Foto’s (c) Gazet van Hove.