Peiling : duidelijke meerderheid voor Vlaams Belang en N-VA

niet zo goed in de peilingen
de grootste volgens de peilingen

Het Vlaams Belang bevestigt de status van grootste partij in de kiesintenties. De partij stijgt verder en zou nu in Vlaanderen al goed zijn voor 27% van de stemmen (een winst van 8,5% tegenover de verkiezingen van 2019). De N-VA verliest licht (-1,5%) en komt uit op 23,3% van de kiezers. Het verlies wordt vooral genomen door de CD&V, Groen en de PVDA. Het plan van de PVDA om vooral kiezers bij het Vlaams Belang weg te snoepen lijkt dus niet te werken.

Vlaams Belang en N-VA halen samen ruime meerderheid zetels

Belangrijk is de optelling van de Vlaams-nationale stemmen. Vlaams Belang en N-VA zouden samen 50,3% van de Vlamingen achter zich krijgen. Dat resultaat wordt nog duidelijker wanneer het wordt omgezet in zetels in het Vlaams Parlement. Volgens onze eigen extrapolatie komen de twee partijen samen aan 66 zetels, dat is 8 meer dan alle andere partijen samen.

terug beter in de peilingen

Ook in de Kamer zou dat een duidelijke meerderheid voor de twee partijen opleveren in de Nederlandse taalgroep.

De peiling is slecht nieuws voor de partijen die op dit ogenblik bezig zijn met het vormen van een regering die er net op gericht is de twee Vlaams-nationale partijen buiten te houden.

Foto’s (c) Gazet van Hove

Hide