“Helft Vlamingen wil meer bevoegdheden”

Door Pieter Van Berkel – www.sceptr.net .

Dedicated ondervroeg 1.303 Belgen – in Vlaanderen, Wallonië en Brussel – via het internet van 28 augustus tot en met 1 september. Volgens de peilers zelf ligt de foutenmarge op 2,8 procent, terwijl deze volgens Wouter Verschelden eerder naar 5 procent neigt.

 

Meer bevoegdheden of splitsing

56 procent van de Belgen denkt dat het niet mogelijkheid om het land samen te houden in de toekomst. Vooral de Walen (58 procent) zien de toekomst somber in, gevolgd door Vlamingen (56 procent) en Brusselaars (46 procent).

Volgens dezelfde peiling steunt 48 procent van de Belgen de instandhouding van de huidige institutionele status quo, tegenover 38 procent die dat niet doet. Vooral bij de Vlamingen is deze steun laag (38 procent), tegenover 60 procent van de Brusselaars en 62 procent van de Walen.

Opmerkelijk : 41 procent van de Belgen steunt “een versterking van het confederalisme”, waarbij meer bevoegdheden naar de deelstaten gaan. 45 procent onderschrijft deze stelling niet. Ook hier vertonen de Vlamingen een sterkere regionalistische reflex : de helft van hen wil meer bevoegdheden naar het regionale niveau, tegenover 38 procent van de Walen en 34 procent van de Brusselaars.

Eveneens opmerkelijk is dat 24 procent van de bevraagden een splitsing van België zou willen. Opnieuw vindt dit voorstel het meeste draagvlak in Vlaanderen (28 procent), tegenover Wallonië (18 procent) en Brussel (17 procent).

“N-VA treft schuld” en opnieuw winst voor het Vlaams Belang

beschuldigde sta op !

31 procent van de Belgen geeft aan dat de N-VA het meeste schuld treft voor de huidige politieke crisis. Ook onder de Vlamingen is dit nog altijd 26 procent.

Volgens de bevraging van Soirmag zou het Vlaams Belang er opnieuw sterk op vooruitgaan als er vandaag verkiezingen gehouden zouden worden. De partij klimt met 8,5 procentpunten naar 27 procent en wordt zo zelfs de grootste partij in Vlaanderen. De N-VA verliest licht (1,5 procentpunten), maar blijft stabiel rond 23,3 procent. Open Vld boekt lichte winst (1,3 procentpunten) en stijgt naar 14,4 procent. Ook sp.a wint 3 procentpunten en klimt tot 13,1 procent. CD&V krijgt klappen en zakt verder tot 13 procent (een verschil van 2,4 procentpunten), net als Groen dat met 2,9 procentpunten verder zakt naar 7,2 procent. PVDA lijkt de kiesdrempel zelfs niet te halen.

De Vlaams-nationalistische partijen Vlaams Belang en N-VA zouden volgens deze peiling dus een meerderheid van de stemmen halen. Meer nog, beide partijen zouden samen een ruime meerderheid van de zetels hebben.

Foto’s (c) Gazet van Hove.

Hide