In Nederland is er een hevige discussie aan de gang over een verbod op loslopende huiskatten op de openbare weg. “Waarom een hond wel aan de leiband en een kat niet ?” vragen een ecoloog en een jurist zich af. Ze argumenteren dat katten teveel andere dieren doden en zo een bedreiging zijn voor de biodiversiteit. Onmiddellijk ging de publieke discussie van start die soms heel emotioneel oploopt.

Ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst pleitten in het populaire actua-TV-programma “Nieuwsuur” ervoor om loslopende katten te verbieden. “De kat is veel gevaarlijker voor beschermde vogels en reptielen dan de hond. Onze gezellige huiskatten vangen in Nederland jaarlijks tussen de zeventien en tweehonderd miljoen vogels. En daar zitten ook zeer zeldzame en beschermde dieren bij” is hun argument.

Ook bij ons 

slachtoffers van de katten

In Vlaanderen kennen we ook deze problematiek. In het Vogelopvangcentrum van Merelbeke krijgen ze dagelijks ettelijk slachtoffers van katten binnen. Het zijn niet allemaal vogels, maar ook vleermuizen, amfibieën en ook al eens een vossenjong met bijtwonden. Als deze slachtoffers geen antibiotica krijgen, gaan vier op de vijf van deze dieren dood. Met deze behandeling kan men de helft van de slachtoffers redden. Maar vaak zijn er te grote wonden geslagen, zijn de dieren te zwak en blijken ze geïnfecteerd. De katten effectief binnenhouden zou veel dierenleed vermijden.

Vogelbescherming Vlaanderen stelt dat het om een wereldwijd probleem gaat. Katten eten meestal de karkas van hun slachtoffers niet op, maar spelen er gewoon mee. Katten maken ook geen onderscheid tussen beschermde vogels.

Hier ligt een belangrijk deel van de discussie. Waarom vinden we het erg dat katten vogels doden, maar als ze muizen vangen niet ? En wat met kikkers, padden en andere kleine dieren ? Hebben die geen recht van leven ? Ze vangen veel insecten die de mens liever kwijt is.

Tegennatuurlijk

Katten aan de leiband houden gaat ook niet lukken. Ze zijn daar niet voor gemaakt. Katten willen buiten lopen wanneer ze er zin in hebben, ze zullen zich altijd een beetje verstoppen. Door een kat aan de leiband te houden dwing je ze in een onnatuurlijke houding. Een kat is immers geen hond. Binnenkort hebben alle katten dan gedragsproblemen en zitten de baasjes daarmee opgescheept.

Welke partij opent in het Vlaams Parlement hierover het debat ? Groen ? Men kan voorstellen om de katten een extra belasting op te leggen om de corona-factuur wat te verminderen. Nog voorstellen ?

loslopende kat op de openbare weg

Foto’s © Gazet van Hove.