Klopjacht op de rijken

Onze linkse vrienden van de maoïstische PVDA organiseren fietstochten langs de eigendommen en fabrieken van de rijken. Iemand moet de coronacrisis betalen, en dat moet dan maar door de multimiljonairs gebeuren.

U kunt al wandelend of fietsend de ‘miljonairsroutes’ afleggen; u passert dan de fabrieken of werkplaatsen van rijke zakenmensen. Opvallend, als we even gaan kijken op de webstek van de PVDA: u kan slechts in drie Vlaamse provincies zo’n tocht maken, nl. in Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen. In de provincie Antwerpen kan u kiezen tussen 9 verschillende tochten, in Limburg vijf en in Oost-Vlaanderen slechts drie. Geen miljonairsroutes in Vlaams-Brabant of West-Vlaanderen. En ook in Wallonië is de oogst mager : slechts één route in de provincie Namen. Straf, want de PVDA annex PTB is een puur Belgische partij die niet graag de communautaire verschillen tussen Noord-België en Zuid-België benadrukt. Vermoedelijk ongewild tonen ze het verschil tussen Wallonië en Vlaanderen.

Toch zouden we onze linkse broeders enkele suggesties willen doen. Waarom eens niet fietsen voorbij het huis en atelier van onze vriend Luc Tuymans. Deze Antwerpse artiest-kunstenaar geeft zoveel hij kan af op het Vlaams-nationalisme en walgt van N-VA en Vlaams Belang. Meer nog : de proletariër heeft ondertussen een vermogen opgebouwd van 29 miljoen euro. U leest het goed. Zijn even kleurrijke collega Wim Delvoye is nog zo’n begenadigd kunstenaar; u kant hem van zijn opgezette getatoeëerde varkens. Delvoye is ondertussen in Engeland gedomicilieerd, want hij is de enge regelgeving in Vlaanderen beu. Delvoye heeft ondertussen een vermogen opgebouwd van vijf miljoen euro, ondergebracht in verschillende vennootschapsvormen : Delvoye Wim nv, Wil Delvoye Holding, K104 vzw en nog een Stichting Wim Delvoye, opgericht naar Nederlands model.

PVDA-leider Peter Mertens heeft zeer rijke vriendjes …

Komen we tenslotte bij onze goede vriend Jan Fabre. Die heeft ook een vennootschap én een vzw (handig voor de 1 miljoen subsidies die hij jaarlijks ontvangt van de Vlaamse regering). In 2012 verklaarde de man nog dat hij in elkaar geslagen was door een groepje N-VA-ers. Net zoals collega Tuymans walgt hij van alles dat ook maar rechts en Vlaams ruikt. Hij profileert zich dan ook links …met een vermogen van zo’n 3,5 miljoen euro. Als we het staatsblad mogen geloven, woont Jan Fabre in een bescheiden huisje in Antwerpen, in de Rotterdamstraat, vlak bij het Sint-Jansplein. In realiteit brengt hij de meeste tijd door in Brakel, in zijn huisje aldaar, genaamd Kasteel van Wolfskerke, midden in de Vlaamse Ardennen. Enkele maanden geleden, in volle coronalockdown, toen u en ik geen niet-essentiële verplaatsingen mochten maken en thuis opgesloten zaten, vloog Fabre per helicopter naar zijn kasteel in Brakel.

Doe de rijken de crisis betalen …Dat de PVDA maar eens eerst aanklopt bij de eigen vriendjes …!

Karl Van Camp

Hoofdredacteur ’t Pallieterke.

Foto’s (c) Gazet van Hove.