De concerteeks van zeven kamermuziekconcerten in de Antwerpse Zuidrand heet nu Zuidrand Klassiek!  (voorheen Neerdorpen Klassiek!). Aan de bestaande formule wijzigt niets. Het nieuwe programma van deze succesrijke reeks! 2020-21 is bekend:

Donderdag 1 oktober 2020 om 20:15 uur: Vier laureaten van de Steinway Pianowedstrijd, die jonge toptalenten van 13 tot 18 jaar bekroont, stellen zich voor aan het publiek in de kerk van de Heilige Familie te Edegem

Donderdag 29 oktober 2020 om 20:15 uur: Elise Caluwaerts (sopraan) en Leen Van der Roost (harp) brengen ‘L’heure exquise’ een recital met de mooiste liederen uit de Belle Epoque van Strauss, Hahn en Duparc in de Sint-Leonarduskerk te Aartselaar.

Donderdag 26 november 2020 om 20:15 uur: Het Flute Quartet ASO, bestaande uit leden van het Antwerp Symphony Orchestra, brengen werk van o.a. Cimarosa, Copland en Mozart in de Sint-Jacobuskerk te Borsbeek.

Donderdag 28 januari 2021 om 20:15 uur: Het Duo Calavadoré bestaande uit Arno Bornkamp (saxofoon) en Jan Lust (piano) speelt een programma rond de figuur van architect Victor Horta in het cultuurhuis Altena (kapel) te Kontich

Donderdag 25 februari 2021 om 20:15 uur in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-geboorte te Lint: ‘Er was eens … Beethoven’.  Het Ensor Strijkkwartet speelt enkele hoogtepunten uit het oeuvre van Beethoven en combineert dit met een keuze uit de sprookjes van de gebroeders Grimm verteld door Jan Decleir.

Donderdag 25 maart 2021 om 20:15 uur in de Heilig-Kruiskerk te Mortsel: Jaarlijks kronen ervaren programmatoren uit de klassieke muziekwereld twee Belgische kamermuziekensembles tot Supernova’. Het Ensembl’Arenski bestaande uit Claire Dassesse (viool), Aurore Dassesse (cello) en Stephanie Proot (piano), was één van de laureaten.

Donderdag 22 april 2021 om 20:15 uur: Solorecital met muziek van de Hongaarse 19de-eeuwse componist Johann Kaspar Mertz door gitariste Raphaella Smits in de zaal Da Capo te Hove.

 

Info en reservaties

Via Orfeoproducties: info@orfeo.be of tel. 03 / 449.16.87.

De reservatie is definitief na betaling op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw te Edegem. Gelieve de datum van het concert en het aantal tickets te vermelden.

Tickets kosten 14 Euro, 5 Euro voor -26.
Een abonnement kost 70 euro.

Neerdorpen Klassiek! is een cyclus klassieke concerten, die van eind september tot eind maart wordt georganiseerd op verschillende locaties in de Neerdorpen (d.i. de streek tussen Mortsel en Lier). De eerste reeks liep van september 2006 tot april 2007 en had plaats in drie deelnemende gemeenten: Edegem, Hove en Boechout. Elke gemeente nam twee concerten voor haar rekening. De locaties voor deze concerten werden in onderling overleg tussen de deelnemende gemeenten en Orfeoproducties afgesproken. De locaties kunnen minimum 200 toeschouwers ontvangen en zijn akoestisch geschikt. Orfeoproducties zorgt telkens voor de programmatie, contacteert de musici, produceert de concerten en coördineert de marketing, de P.R. en de publiciteit. De gemeenten zorgen voor de betaling van de artiesten, de verdeling van de publiciteit (affiches en flyers), de beschikbaarheid/geschiktheid van de locaties en technische ondersteuning. Ondertussen is de samenwerking uitgegroeid tot zeven gemeenten: Edegem, Hove, Boechout, Kontich, Borsbeek, Aartselaar, Mortsel en Lint binnen het intergemeentelijk samenwerkingsverband AZURA. Artistiek zijn er volgende prioriteiten:

  1. Voorkeur voor gerenommeerde musici van eigen streek, die een internationale carrière maken en op die manier de kans krijgen ook eens voor eigen publiek op te treden.
  2. De reeks vormt een homogeen programma. Dit kan verschillende vormen aannemen: zo hebben de concerten een bepaald thema of er wordt een specifiek instrument belicht of speelt men werken uit een bepaalde periode uit de muziekgeschiedenis.
  3. Ervaren musici en beloftevolle jongeren musiceren samen zodat de jonge muzikanten een podium wordt aangereikt.

Foto’s (c) Gazet van Hove.