Ga naar de inhoud

Rik Torfs : “Ooit moet gesproken worden over stopzetten cordon”

 

Filip De Winter

Hoogleraar, voormalig CD&V-senator en voormalig rector van de KU Leuven Rik Torfs is weinig hoopvol over de nieuwe Vivaldi-regering. Hij ziet een “tijdbom” in de uitsluiting van het Vlaams Belang en de N-VA op het federale niveau.

(Lees verder onder de tweet.)

Rik Torfs : “Ooit zal moeten gesproken worden over stopzetting van het cordon sanitaire”

“Als bijvoorbeeld Alexander De Croo op een gegeven moment zegt: ‘We moeten onze stijl van spreken veranderen’”, zegt Torfs in De Afspraak op Vrijdag. “Dan kan het toch niet opgaan dat een grote groep Franstaligen de helft van de Vlamingen als min of meer ‘infréquentable’ beschouwt? Dat maakt het bijzonder moeilijk om een open democratisch debat te hebben.”

“Ik neem aan dat op dit ogenblik nog altijd niet gesproken kan worden over het stopzetten van het cordon sanitaire. Dat zal ooit moeten gebeuren”, zegt de kerkjurist. “Wat nog niet betekent dat mensen moeten regeren met het Vlaams Belang. Maar ooit zal dat besproken moeten worden.”

“De uitsluiting van de N-VA om ethische redenen is op termijn een tijdbom”, voegt hij daaraan toe.

Pieter Van Berckel .

Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en ‘culture wars’ op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Foto’s (c) Gazet van Hove.