Hove : “bladkorven worden op termijn fors afgebouwd”

mooi proper gemaakt

Ons artikel over het verdwijnen van de bladkorven in de Hovese straten zonder openbaar groen, heeft voor heel wat opschudding gezorgd in de gemeente. Op de sociale media vielen de negatieve reacties massaal binnen, in de wachtzalen van de huisartsen werd er over niets anders gesproken, mensen gaven elkaar allerhande tips, er waren telefooncampagnes en briefschrijfgroepen, enz … nog géén betoging …

Tijd om eens bij de burgemeester aan te kloppen en vragen hoe het nu echt zit met de toekomst van de bladkorven ?

Op halflange termijn gaan we dit bekijken. Dit op vraag van onze technische uitvoeringsdiensten. Zij stelden reeds enkele jaren vast dat er in de bladkorven allerlei huisvuil (restafval) wordt gedeponeerd, dat er niet thuis hoort. Het gaat soms over bijv. hele vuilniszakken en ander afval dat via andere kanalen wordt opgehaald. Via de bladkorven is het natuurlijk gratis en dit lokt sommigen natuurlijk aan.

Veel ongehoord afval in bladkorven

In de straten met veel privaat groen zal er deze periode een verhoogde frequentie zijn van gemeentelijke werkers met bladblazers, gevolgd door de borstelwagen. We hebben hiervoor de laatste jaren fors geïnvesteerd en kunnen dit probleemloos aan. In straten met veel privaat groen en waar de bladeren op de openbare weg vallen zullen we nu nog bladkorven plaatsen, maar gaan we het opvolgen hoe de toestand er evolueert. Het aantal bladkorven zal op termijn in Hove over een aantal jaren drastisch worden ingeperkt. Nog niet dit jaar” aldus burgemeester Koen Volckaerts.

Meer controles en GAS-boetes kunnen helpen

De meeste Hovenaars gebruiken de bladkorven waarvoor ze dienen, de bladeren (biologisch afbreekbaar). Het is altijd een kleine minderheid die er misbruik van maakt, om al zijn ander afval via deze weg gratis van de hand te doen.

De gemeente Hove heeft sedert enkele maanden een nieuwe gemeenschapswacht. Ze kan het nodige toezicht houden op het goed gebruik van de bladkorven. We gaan ervan uit dat ze haar ‘pappenheimers’ reeds kent en de nodige technieken beheerst om (bron)opsporingen te doen. Haar diensturen mogen flexibel worden ingevuld, ze moet niet om 17.00u. eindigen met haar dagtaak … in Hove lopen er ’s nachts geen wolven rond (avondklok) … en deze diertjes vallen geen mensen aan …. Een aantal effectief uitgeschreven GAS-boetes kan de overtreders enkel op andere gedachten brengen.

GAS-boetes voor overtreders
afvalbladeren als politieke discussie in Hove

Foto’s © Gazet van Hove