Ga naar de inhoud

Google doet ook roetveegpiet in de ban

Door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .

Bij Google is men tot het besluit gekomen dat niet alleen Zwarte Piet, maar nu ook roetveegpiet een vreselijke uiting van racisme is. En dus gaat ook roetveegpiet in de ban.

Wie op zijn webstek gebruik maakt van de advertenties van Google om een centje bij te verdienen, zal dus geen foto’s of video’s van roetveegpieten mogen tonen, tenzij de webstek aan journalistiek doet. Google gaat zo een stap verder dan bijvoorbeeld concurrent Facebook dat de roetveegpiet wel nog toelaat. En zelfs de actiegroep “Kick Out Zwarte Piet” (KOZP) die geen problemen maakt rond de roetveegpiet.

De argumentatie van Google is dat de roetveegpiet vaak toch nog een aantal stereotype kenmerken heeft die verwijzen naar racisme en dat men de regels helemaal duidelijk wil stellen. Het is merkwaardig dat het bedrijf zich activistischer opstelt dan de anti-Zwarte Piet-activisten zelf.

Filip Van Laenen (°1972, Bonheiden) studeerde burgerlijk ingenieur elektrotechniek en computerwetenschappen. Vandaag is hij Chief Architect bij een IT-bedrijf in Noorwegen. Filip tracht partijpolitieke dynamiek te begrijpen en volgt Scandinavië en technologie-innovaties op de voet. Grote fan van de kosmos.
Foto’s (c) Gazet van Hove.