REGIO

Veel fietsers rijden nog altijd zonder licht. Bijzonder gevaarlijk voor de fietsers zelf, maar ook voor de andere weggebruikers. Ga je tijdens de donkere (winter)maanden met de fiets de baan op, zorg dan dat je gezien wordt maar richt je licht naar beneden, zo verblind je geen tegenliggers !
Waarom belangrijk ?
Je maakt minder kans om bij een ongeval betrokken te geraken als je duidelijk zichtbaar bent. Als je gebruik maakt van je fietsverlichting zien andere weggebruikers jou beter en kunnen ze hun rijgedrag aanpassen. Je hebt zelf ook een beter zicht op de weg, zeker op plaatsen die minder goed verlicht zijn. En je kan bovendien een boete vermijden : verlichting op je fiets is verplicht volgens de wegcode.
Wat zegt de wegcode ?
Een fiets moet vooraan een wit of geel licht hebben en achteraan een rood. Zowel een vast licht als een knipperlicht zijn toegestaan, zolang ze maar niet verblindend zijn. Het gebruik van de lichten is verplicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en in alle omstandigheden wanneer het (door mist of regen) niet meer mogelijk is duidelijk te zien tot op een afstand van 200 meter. Het rode achterlicht moet ’s nachts (bij helder weer) minstens zichtbaar zijn van op 100 meter. Lichten moeten niet verplicht op je fiets zitten. Je mag ze ook op je kledij of rugzak bevestigen. Ook moeten alle fietsen ’s nachts of bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter voorzien zijn van een witte reflector vooraan, een rode reflector achteraan, oranje pedaalreflectoren en twee oranje reflectoren tussen de spaken van elk wiel of een witte reflecterende strook op de banden.
Hoe val je nog meer op ?
Controleer voor je vertrekt je fietsverlichting. Voorzie regelmatig een onderhoud voor je fiets. Draag opvallende (reflecterende) kledij of accessoires zoals bijvoorbeeld een fluo hesje.
Hou er rekening mee dat je slecht zichtbaar bent voor automobilisten, zeker bij slechte weersomstandigheden. Alles nagekeken en afgevinkt ? Super, dan ben je nu helemaal in orde !
Moet je nog een paar puntjes in orde brengen ? Doe het dan snel en laat je zien op de fiets !
www.fietsersbond.be/verlichtingsactie
www.politiehekla.be

Foto’s (c) Gazet van Hove.