Sinds 1 november jl. kunnen Vlaamse burgemeesters een geel-zwarte sjerp omgorden, de Vlaamse kleuren. Voorheen was enkel een tricolore sjerp (zwart-geel-rood) voorzien en dit gold voor heel het land (ook Wallonië, Oost-Kantons, Brussel). Volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) zijn er nog niet veel bestellingen van zo’n Vlaamse sjerp gebeurd.

In de gemeente Zoersel was er reeds een interpellatie op de gemeenteraad van het VB over deze sjerp. Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) stelde er dat “dit geen bevoegdheid van de gemeenteraad is, maar een keuze van de burgemeester zelf”. Zij draagt sedert deze zomer bewust een geel-zwarte sjerp en zal dit ook blijven doen. Dit tot grote tevredenheid van de VB-interpellant.

Koen Volckaerts

In Ranst heeft burgemeester Johan De Ryck (N-VA) laten weten dat hij in vijf minuten via het internet een nieuwe geel-zwarte sjerp bestelde en de tricolore voortaan in de kast laat hangen.

Ook in Hove

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) was pas op de hoogte van de nieuwe reglementering. Hij zei dat hij ook een nieuwe geel-zwarte sjerp gaat bestellen. Het valt op dat de burgemeesters die reeds een geel-zwarte sjerp bestelden allen van de N-VA zijn. Het VB heeft geen burgemeesters, want ze worden overal uitgesloten.

De burgemeesters van de traditionele belgicistische partijen (CD&V, VLD, Spa, Groen) blijven meestal trouw aan hun tricolore sjerp en aan de geldverslindende en a-sociale monarchie (zie Delphine). Art. 1 van de statuten van de N-VA stelt dat de partij streeft naar de Republiek Vlaanderen want republiek = democratie ! Spijtig dat de andere partijen intellectueel nog niet zo ver gevorderd zijn !

Ook een hint aan president Trump : REPUBLIEK = DEMOCRATIE, altijd en overal !

art. 1 Statuten N-VA
onze zuiderburen zijn ook democraten

Foto’s © Gazet van Hove.