Ga naar de inhoud

Luckas Vander Taelen fileert “linkse activisten” en “radicale islam”

Door Kristof Luypaert – www.sceptr.net .

In een bijzonder scherp opiniestuk, getiteld ‘De actualiteit van de Marseillaise’, dat verscheen in “De Tijd” haalt Luckas Vander Taelen, columnist, auteur en oud Groen-politicus bijzonder scherp uit naar links en naar het radicaal islamisme. “Als het over ‘radicale islam’ gaat, kijken linkse activisten principieel de andere kant uit”, concludeert Vander Taelen. 

Hij stelt vast hoe “door het groeiende religieus fanatisme” de aloude universalistische Franse droom in duigen ligt, “waarbij autochtonen en allochtonen tot Franse burgers werden geassimileerd”.

toekomst voor de vrouwen ?

Vander Taelen citeert dan een “vreselijke zin uit de Marseillaise” die veel Fransen luidkeels meezingen: “Hoort u doorheen het platteland het gehuil van die wreedaardige soldaten ? Tot in uw armen komen ze uw zonen en gezellen de keel oversnijden !

Vervolgens merkt hij op dat “niemand gedacht had dat ze in 2020 op een vreselijke manier actueel zouden zijn”. Vander Taelen ziet in de teksten uit de Marseillaise “een macabere voorspelling van de manier waarop godsdienstwaanzinnige islamisten hun slachtoffers op een gewild symbolische manier vermoorden. Islamitische militanten interpreteren hun heilige teksten niet en vinden er rechtvaardiging in voor het doden van ongelovigen”.

Voor Vander Taelen is de grote schuldige het groeiende religieus fanatisme : “Wie bedenkingen heeft bij die kwalijke evolutie, wordt als islamofoob afgebrand. Zo kan het fundamentalistische virus ongestoord verder woekeren. En dan komt er een dag dat we tegen die soumission enkel nog de Marseillaise kunnen zingen…”

“Linkse activisten versterken de eeuwige slachtofferrol waarin fundamentalisten alle moslims willen opsluiten”

veel interesse voor zijn boeken

Tenslotte vraagt Vander Taelen zich nog af waarom George Floyd een universeel symbool werd, “maar nergens in de wereld betogers het de moeite vonden om de nagedachtenis van Paty te eren”.

Het antwoord blijkt simpel : “Als het met de radicale islam te maken heeft, kijken linkse activisten principieel de andere kant uit. Zo versterken ze de eeuwige slachtofferrol waarin fundamentalisten alle moslims willen opsluiten.”

Vander Taelen ziet ook een probleem in het onderwijs : “Moslimkleuters maken hun klasgenootjes die een boterham met hesp eten bang dat ze zullen branden in de hel. Jonge meisjes wordt een hoofddoek opgezet en wijsgemaakt dat dat hun vrije keuze is.” Hij uit ook kritiek op de schorsing van een leraar in Molenbeek omdat hij een Mohammed-cartoon had getoond. “Het zijn belangrijke overwinningen voor de islamisten”, besluit hij.

Dat binnen moslimgemeenschap pleidooien ontstaan om “niet nodeloos te schofferen met spotprenten” verontrust Vander Taelen. Hij vreest tot slot het verbod op blasfemie. In deze verwijst hij naar Bert Anciaux (sp.a) “die een paar jaar geleden al een wetsvoorstel in die zin steunde, waardoor iedere kri­tische bedenking over religie strafbaar zou zijn.

In het parlement pleitte minister van justitie Vincent Van Quickenborne er nog voor de grondwet te wijzigen zodat hatespeech en islamofobie voor een gewone rechtbank zou kunnen komen.

in Hove 2017
Hovese culinaire specialiteiten voor de gastspreker
Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent) en ex-politiecommissaris in Brussel. Hij volgt de thema’s justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. De binnenlandse politiek en het leven in en rond de Wetstraat hebben nog weinig geheimen voor hem.
Foto’s (c) Gazet van Hove.