Zatlappen en drugverslaafden zullen in de toekomst hun ritje met de politiecombi zelf moeten betalen

Politiezone HEKLA (Hove-Edegem-Kontich-Lint-Aartselaar)

Personen die bestuurlijk worden aangehouden – korte aanhoudingen van max. 12 uur en meestal uit veiligheidsoverwegingen – zullen in de toekomst zelf moeten betalen voor hun ritje in de politiecombi. Deze combi-taks is een gemeentelijke belasting en heeft betrekking op bestuurlijke aanhoudingen.

zatlapperij kan duur worden …

De politie moet geregeld personen vervoeren die op één af andere manier ergens voor overlast zorgen (dronkenschap, drugs) en ze tijdelijk opsluiten in het commissariaat. Aan deze aanhouding hangt geen enkele vergoeding vast. Dikwijls gaat het om veelplegers (de gekende vaste klanten) die hun roes in de politiecel gaan uitslapen. Geregeld bezondigen deze “vaste klanten” zich aan het bevuilen of besmeuren van de politiecombi’s, die de agenten daarna zelf moeten schoonmaken. Deze taks moet een ontradend effect hebben op de vaste klanten en een duidelijk signaal zijn dat de strijd tegen elke vorm van overlast wordt opgevoerd.

In Kontich werd er reeds op de jongste gemeenteraad een belasting van 150 euro ingevoerd als combitaks bij bestuurlijke aanhoudingen. In Hove staat een soortgelijk agendapunt op de gemeenteraad van november e.k. ter discussie. Het gaat duidelijk om een gemeentelijk belastingreglement en geen taks die door de politiezone HEKLA is opgelegd. De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) gaat hiermee akkoord. Deze belasting heeft geen betrekking op het vervoer van gerechtelijk aangehouden personen. In de politiezone HEKLA gaat het om een 70-tal gevallen per jaar die tijdelijk bestuurlijk worden aangehouden.

met mate drinken …

Foto’s © Gazet van Hove.