Wel 3.058 bomen vinden zaterdag een nieuwe tuinplek

Zaterdag 28 november halen 680 deelnemers maar liefst 3.058 streekeigen bomen op om ze een plaats te geven in hun tuin. Mooie cijfers, zeker als je weet dat deze samen-aankoop de naam ‘1.000 bomen’ actie kreeg.

Regionaal Landschap de Voorkempen, Regionaal Landschap Rivierenland en IGEAN, die dit vergroeningsinitiatief samen lanceerden, zijn tevreden over het aantal verkochte hoogstamfruitbomen en streekeigen solitaire bomen.

Jan De Haes, gedeputeerde voor Provincie Antwerpen en voorzitter van de betrokken Regionale Landschappen promoot met deze actie boomsoorten die een verschil maken in de strijd tegen de klimaatopwarming, de biodiversiteit verhogen en een positief effect hebben op de bodemgezondheid. Criteria waar de meeste exotische boomsoorten niet aan beantwoorden.

Rik Frans, voorzitter IGEAN dienstverlening, voegt hier aan toe dat op 3 december heel wat gemeenten het burgemeestersconvenant 2030 ondertekenen. Hiermee engageren ze zich voor een forse daling van de CO2 uitstoot en willen ze hun gemeente weerbaar maken tegen de klimaatverandering. Meer bomen helpen bij verkoeling in de zomer, warmte-isolatie in de winter en een betere wateropname van onze bodems.

Foto’s (c) Gazet van Hove.