Bij de bespreking van het retributiereglement van het “containerpark” had het groen-linkse raadslid Jo Ampe (HB) enkele opmerkingen. “We spreken al twintig jaar van het recyclagepark. De prijzen verhogen naar het hoogste tarief. Dit heeft altijd negatieve gevolgen op het sluikstorten. De verhoging stijgt ineens met 30%, van 0,2 euro naar 0,25 euro. Welke discussie is hier gevoerd ?”

Milieuschepen Bart Van Couwenberghe (N-VA) antwoordde : “In 2017 heeft IGEAN alle raamcontracten herzien. In 2018 tijdens een verkiezingsjaar mocht er geen prijsverhoging komen. Nadien is er een stuurgroep samengesteld. Ik was erbij. Er zijn enkele vergaderingen geweest. We keken naar het financieel aspect en het DIFTAR-verhaal. De gemeente betaalt nog steeds veel bij. De financiële beheerders waren voor een kordate ingreep, de schepenen waren bedachtzamer. Er zijn afwegingen gemaakt. Het financieel gat moest worden dicht gereden met 0,05 euro, dit is zeer weinig. In de toekomst zullen de bedragen worden geïndexeerd. Het principe de vervuiler betaalt blijft gelden. In de noordelijke gemeenten moet men voor tuinafval betalen. In het zuiden doen we er voorlopig niet aan mee. We hangen af van de verwerkingsbedrijven. Willen onderhandelen naar markt-conforme prijzen. Er zal geregeld een indexering komen. De prijsstijging van 0,05 euro dekt nog niet de volledige kost. Op het einde van deze legislatuur moet het gat financieel worden dichtgereden zodat de gemeente niet meer moet financieel bijpassen.”

Raadslid Ampe voegde er nog aan toe : “We moeten een oproep doen om duurzaam aan te kopen en duurzame materialen te kopen. Zorgen dat we geen afval produceren”.

Burgemeester Koen Volckaerts zei tot slot : “IGEAN investeert in innovatie. Dit kost geld. Houtafval zal stijgen van 0,01 euro naar 0,04 euro. Oppassen om met procenten te spreken. Dit geeft een vertekend beeld”.

Uiteindelijk keurden alle gemeenteraadsleden het nieuwe retributiereglement van het recyclagepark goed. Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen en de sprekers kwamen nog eens in de Gazet …

IGEAN-site Hove

Foto’s © Gazet van Hove.