Ga naar de inhoud

Kerstmis in teken van hoop en moed

Door Redactie ’t Pallieterke.

Kerst wordt dit jaar anders dan voorheen. Geen feest met vrienden of de grote familie. Geen familiebezoekjes. De nieuwjaarsbrieven voor meter en peter zullen digitaal worden doorgestuurd of voorgelezen via de video van WhatsApp. De cadeaus worden geleverd door de postbode.

Kerstmis is al een tijdje niet meer wat het is geweest. Het feest is er nog, maar de inhoud is veranderd. Meer lichtjes en commercie, minder kerststal en middernachtmis. Probeer tussen de feestartikelen, kerstdecoratie en eindejaargastronomie in uw supermarkt ook nog maar één verwijzing te vinden naar de geboorte van Christus. De ontchristelijking van Europa gaat verder. Die evolutie treft zelfs de verstokte conservatieven van onze redactie. Daartussen zitten steeds meer ‘culturele christenen’.

Culturele christenen geloven niet in God, maar erkennen de enorme bijdrage van het christendom aan de westerse beschaving, betreuren het verdwijnen van christelijke tradities en maken zich zorgen om het verdwijnen van een belangrijk element van samenhang in de samenleving. 

De geleidelijk uitdoving van het christendom in Europa schept een leegte waarin andere geloofssystemen die fel op religies gelijken zich vestigen. De dogmatiek en de rituelen rond klimaatverandering – met Greta Thunberg in de rol van Bernadette van Lourdes – hebben veel van een godsdienst. De hysterie die volgde op de dood van George Floyd was erger dan religieus. De Australische zanger Nick Cave noemt extreme politieke correctheid “de meest ongelukkige godsdienst ter wereld”. Het christendom erkent de onvolmaaktheid van de mens en predikt vergeving. Het woke-dom vereist 100 procent gehoorzaamheid en vergeeft nooit.

Omdat hopeloze conservatieven als wijzelf nog steeds gehecht zijn aan de traditionele Kerstmis, hebben we hem proberen wat inhoud te geven. Daarom schreven politici en opiniemakers hun kerstboodschap in dit (en volgend) nummer. Het was geen te best jaar, maar moed en hoop geven we niet zomaar op. Probeert u toch maar te genieten van een zalige kerst in beperkte kring. Dat wenst de redactie u dan ook van ganser harte.

Foto (c) Gazet van Hove.