Ga naar de inhoud

Grote regularisatiegolf op komst in de EU

Door Piet Van Nieuwvliet in (c) ’t Pallieterke .

Hangt ons een nieuwe regularisatie van illegalen boven het hoofd ? Paradoxaal genoeg zou het falend terugkeerbeleid van de meeste West-Europese landen de aanleiding zijn. Herinner u wat de Belgische liberalen zeiden na de eerste (Belgische) regularisatieronde (“eenmaal, daarna nooit meer”), waarna een tweede volgde. Maar als het (nationaal) draagvlak verdwijnt, dan gaat men gewoon een stapje hoger.

Op 24 november 2020 heeft de Europese Commissie een nieuw actieplan voor integratie en inclusie voorgesteld. Een plan waarover het merkwaardig genoeg doodstil bleef in de Vlaamse kranten. Een plan dat nochtans zou kunnen uitmonden in een reusachtige regularisatie. In dit nieuwe actieplan gaat de EU uit van de stelling dat er op het grondgebied van de EU 34 miljoen migranten wonen, met heel verschillende statuten : sommigen legaal, sommigen illegaal. Daardoor verlopen integratie en inclusie, de nieuwe geboden van de multiculturele kerk, zeer gebrekkig. Omwille van de economische toekomst zouden “obstakels in de participatie en de inclusie van migranten in de Europese maatschappijen moeten worden weggewerkt.”

Mentaliteitsverandering

Omdat de integratiemiddelen tot hiertoe ontoereikend werden uitgeput, is er dus het nieuwe actieplan, dat in de eerste plaats “de belangrijke bijdragen van migranten aan de EU erkent”. Het voorziet de publicatie van een eurobarometer voor integratie. Want 34 miljoen migranten integreren gebeurt niet vanzelf, laat de EU weten.

Het plan is ingrijpend : onze manier van denken over migratie moet worden gewijzigd. “Inclusie, dat is ook onbewuste vooroordelen aanvallen en tot een mentaliteitsverandering komen van de manier waarop mensen elkaar bekijken.”

Nieuwe migratie

Laten we hopen dat onze Vlaamse Europarlementsleden op tijd wakker schieten. Mogen we eraan herinneren dat élke regularisatiegolf zorgt voor nieuwe migratie, legale, maar nog meer illegale ? Dat dergelijke regularisatie opnieuw een inbreuk betekent op de rechtstaat, voor zover daar in de EU nog iets van overblijft ? Want met dit nieuwe plan lijkt de EU het signaal te geven : ook illegalen blijven meer dan welkom, want na enkele jaren worden ze toch geregulariseerd.

Foto’s (c) Gazet van Hove.