Edegem : OLFA Elsdonk sluit preventief, ook hobbyactiviteiten voor kinderen tijdelijk opgeschort

UZA Edegem
Lokaal bestuur Edegem werd zondag op de hoogte gebracht van twee positieve tests van de Britse variant van het COVID-19 virus in lagere school OLFA Elsdonk, Ingenieur Haesaertslaan 4.

Update 18/1/2021

Lokaal bestuur Edegem neemt naar aanleiding van onderstaande bericht bijkomende preventieve maatregelen om de circulatie van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Van maandag 18 januari tot zondag 24 januari 2021 moeten alle georganiseerde hobbyactiviteiten voor kinderen uit de lagere school worden opgeschort. Sporttrainingen, lessen in de academies, bijeenkomsten van het jeugdwerk, … kunnen bijgevolg niet plaatsvinden.

Bericht van 17/1/2021

Lokaal bestuur Edegem werd zondag op de hoogte gebracht van twee positieve tests van de Britse variant van het COVID-19 virus in lagere school OLFA Elsdonk, Ingenieur Haesaertslaan 4.

Na een spoedoverleg van de taskforce werd beslist de school vanaf maandag 18 januari voor een week te sluiten. Leerlingen, leerkrachten en hun kerngezinnen gaan in quarantaine voor een periode van 10 dagen.

Het opduiken van de Britse variant van het virus is geen reden tot paniek, maar vraagt wel dat de situatie ernstig wordt opvolgd. De Britse variant is immers niet gevaarlijker, maar wel besmettelijker. Na spoedoverleg met een taskforce van experten onder leiding van professor doctor H. Goossens en professor doctor G. Hans van het UZA, het CLB en de gemeentelijke veiligheidscel werd beslist om de school vanaf maandag 18 januari preventief voor een week te sluiten.

Alle leerlingen en leerkrachten moeten met hun kerngezin of eventueel het samengestelde gezin met onmiddellijke ingang in quarantaine voor een periode van tien dagen, tellende vanaf 15 januari jongstleden tot en met 24 januari. Vermits het om een quarantaine gaat, mag er noch op school, noch door de gemeente in opvang worden voorzien.

De taskforce beklemtoont dat de maatregelen dezelfde zijn als voor de andere varianten van het virus. Tijdens de quarantaine is het enkel toegestaan het huis te verlaten om naar de winkel en de apotheek of de arts te gaan.

Alle leerlingen en personeelsleden van de basisschool (kleuter én lager) worden maandagnamiddag 18 januari in het schoolgebouw van OLFA Elsdonk getest door een testteam van het UZA onder leiding van dr. Hans. In de loop van maandagvoormiddag wordt de timing samen met het UZA-team voorbereid en krijgen de ouders een bericht over het tijdstip waarop zij zich moeten aanbieden voor de test.

De maatregelen zijn ingrijpend, maar zijn preventief en worden genomen omdat het risico op besmetting met de Britse variant te hoog is. De gezondheid primeert en op deze manier neemt de school haar verantwoordelijkheid op om de verspreiding van de Britse variant tegen te gaan.

De betrokken ouders ontvingen reeds rechtstreeks communicatie via de school. Zij kunnen met bijkomende vragen terecht bij de directie van OLFA Elsdonk 03 / 449 85 59 of directie@olfaelsdonk.be

Voor medische vragen kunnen zij terecht bij het CLB : 03 443 90 20.

Foto’s (c) Gazet van Hove.