De komende jaren zullen er in Hove vele werkzaamheden doorgaan die de burgers moeten ten goede komen.

Wegeniswerken 

Vooreerst zijn er een aantal ingrepen in straten gepland. Welke wegeniswerken mogen de Hovenaars in 2021 verwachten ? “Wat wegeniswerken betreft komt de Jan-Frans Gellyncklaan aan bod, evenals de voorbereidingen voor de Jozef Lambrechtslei, de voetpaden in de Statielei, de afwerking van de Lege Veldkantlaan en het kruispunt van de Diepestraat-Fazantenlaan-Paul van Ostaijenlaan” aldus burgemeester Koen Volckaerts.

Recent kwamen een aantal inwoners van de Kasteelstraat hun beklag doen op de gemeenteraad over de onveilige situatie in hun straat met ‘fietsterroristen’. “Met de kleine maar noodzakelijke gemeentelijke ingrepen kunnen we al veel hinder wegwerken. De bewoners hebben actief hun adviezen gegeven“ aldus de burgemeester.

Uitbreiding gemeentehuis verwacht 

Het Hovese gemeentehuis is eigendom van de gemeente sinds 1952. Sedert die tijd zijn er weinig ingrepen gebeurd in de structuur van het gebouw. Wat oudere Hovenaars kennen zeker nog de diensten die op de eerste verdieping zaten – de stijle trap naar boven nemen – en waar je op het glas moest tikken voor er een ambtenaar open deed (dienst ‘militie’). Vandaag staan er archiefkasten voor de voormalige raampjes. Niet direct erg gebruiksvriendelijk. De brandweer heeft zo ook zijn veiligheidsbedenkingen over het gebouw. Het bestuur is van plan om een modern en multifunctioneel gemeentehuis te voorzien want de gemeentediensten en deze van het OCMW worden samengevoegd. Men denkt aan een uitbreiding van het gebouw zuidwaarts in de tuin. “Voor het gemeentehuis wachten we eerst op een advies van de dienst Onroerend erfgoed” aldus burgemeester Koen Volckaerts. Het huidige gemeentehuis is immers een geklasseerd monument. Hiervoor gelden strenge regels voor infrastructurele ingrepen.

Het gemeentehuis ombouwen tot een administratief centrum kost een goede 2,2 miljoen euro.

De Kunstacademie

Deze is vandaag gevestigd in O.C. De Markgraaf aan de Kapelstraat en is veel te klein geworden voor de academie. Dit wijst op het succes van onze Kunstacademie waar meer dan 2/3 van de cursisten uit Hove komen. Het bestuur plant een nieuw gebouw op de gemeentelijke gronden aan de Paul van Ostaijenlaan naast het gebouw van de technische dienst. De betrokken architect zal onderzoeken hoe de vrijgekomen ruimte in De Markgraaf optimaal kan worden gebruikt. Voor de bibliotheek of de heemkundige dienst met een museum ? Hiervoor is 870.000 euro voorzien.

Jeugdlokalen 

Tot slot is er nog de problematiek van de jeugdlokalen aan de Boechoutsesteenweg. Deze worden gebruikt door de scouts van Hove en staan op grond die eigendom is van de dekenij van Kontich, een kerkelijke organisatie. De huidige gebouwen werden in de zestigerjaren gebouwd door ouders van toenmalige scoutsleden. Vandaag zijn deze gebouwen wat onderkomen maar nog herstelbaar. Tijdens het laatste jaar van de vorige legislatuur was er eens een onaangekondigde betoging van een honderdtal scoutsleden en hun mentoren aan de Hovese gemeenteraad. Ze vroegen toen meer dan 750.000 euro om een nieuw lokaal te zetten. Ondertussen is er reeds voldoende overleg met de betrokken jongeren en schat men de ingreep op een goede 360.000 euro. Dit vernieuwde gebouw zal dienst doen voor de Scouts en voor Jaanimo die vandaag huizen in een lokaal aan de gemeentelijke sporthal. Men denkt eraan om dit gebouw ook open te stellen voor andere bevolkingsgroepen, want als jeugdlokaal wordt het enkel tijdens de weekeindes gebruikt en ligt het er leeg bij tijdens de weekdagen. “Alle initiatieven hierrond, ingrepen, werken lopen in overleg met de gebruikers” aldus de burgemeester.

Alles samen kosten al die projecten de gemeente Hove meer dan 3,5 miljoen euro. De Hovese financiën worden goed beheerd en Hove heeft in vergelijking met zijn buurgemeenten relatief een vrij kleine schuld. De geplande ingrepen zullen dus wel gaan. Hopelijk blijft het financieel budget positief.

Foto’s © Gazet van Hove.