Op de gemeenteraad van januari stelde raadslid Goedele Breyne (PH7) vragen naar het masterplan van het gemeentelijk patrimonium. Het gaat hier over de toekomstige investeringen in het nieuwe vergrote gemeentehuis, de kunstacademie en de jeugdlokalen. “Hoe zit het met de invulling voor het personeel ? Gebouwen die eventueel komen leeg te staan ? Het OCMW-Huis ? De vrije ruimtes in De Markgraaf ? Gaat de bibliotheek die invullen ?” wilde Breyne weten.

Bij het begin van de zitting kwamen twee architecten een digitale technische uiteenzetting geven over hun plannen voor de Kunstacademie die men plant aan de Paul van Ostaijenlaan.

Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde op de vragen van de interpellante : “Een masterplan bestaat er niet. We weten wat we gaan doen. De info over de academie is reeds gegeven. Er is een intensieve samenwerking tussen de project- en de stuurgroep. We wachten nog op de plannen van de dienst Onroerend Erfgoed. Rond het gemeentehuis kunnen we nog niet beplanten, want dit is onroerend erfgoed.”

Schepen van cultuur Gerda Lambrecht (N-VA) voegde eraan toe : “Het aantal leerlingen van de Kunstacademie in het schooljaar 2019-2020 bedroeg 410 man, 207 volwassenen, 37 voor de middelbare graad en 166 voor de lagere graad in de gemeentelijke Rodenbachschool. Door corona daalde dit aantal in het schooljaar 2020-2021 tot 346 leerlingen, waarvan 164 in de hogere volwassen graad, 30 in de middelbare graad en 152 in de legere graad. In de volwassen graad waren er 38 nieuwe leerlingen, 3 nieuwe in de middelbare graad en 53 nieuwe in de lagere graad. In het schooljaar 2021-2022 verwachten we terug een stijging van het aantal leerlingen, het doel is om naar 500 leerlingen te gaan. Van ’s morgens tot ’s avonds is de academie bezet. Het aantal leerlingen uit Hove bedraagt globaal 50%. 40% komt van net over de gemeentegrens, Edegem, Mortsel-Dorp, Boechout, Lint, Kontich. 10% van de leerlingen komt van verder.

Heemkundige kring krijgt een beter onderkomen

Schepen van Financiën Luc Vuylsteke de Laps (FvH) besloot : “We willen de gemeentediensten en het OCMW in één gebouw centraliseren op die locatie. Met een front-office en een back-office (voor een meer gespecialiseerde benadering. Een belangrijk element is télé-werk plus werken op afspraak. Daar zullen we in de planning zeker rekening mee houden. Het huidige De Markgraaf wordt ontmanteld. De bibliotheek vraagt uitbreiding, dit zal bekeken worden. De Heemkundige Kring zit nu in de kelder van het gemeentehuis. In De Markgraaf krijgen ze een betere ruimte ter beschikking.”

Foto’s © Gazet van Hove.