AED Studio’s in Lint oefenen reeds als vaccinatiedorp voor de zuid-oost-rand

Bij de AED-studio’s in Lint zijn ze alles in gereedheid aan het brengen om vanaf begin maart e.k. de eerste vaccins toe te dienen aan de inwoners van onze regio ELZZORA ‘Eerste Lijns Zorg Zuid-oost rand’ (= Hove en zijn vijf buurgemeenten). Als alles meezit, wel te verstaan …

De minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers (Open Vld) kwam reeds een kijkje nemen naar de werkzaamheden. Hij vond dat het goed was.

De AED-studio’s solliciteerden in december openlijk in de pers om hun leegstaande filmstudio’s en evenementenhallen deels om te vormen tot een vaccinatiecentrum. In de regio waren er niet veel andere mogelijkheden : de gemeentelijke sporthallen en scholen zijn veel te klein en ontbreken aan goede verbindingen met grote parkings. De enige concurrent, het UZA in Edegem, zou sterk afgeremd worden in zijn dagelijkse werking moesten ze deze taak er extra bij hebben gekregen. Het UZA zal optreden als logistieke ondersteuning.

Vandaag houden ze reeds oefeningen met het oog om eventuele mankementen te verbeteren.

De vaccinaties zullen 7 dagen op 7 doorgaan, heel waarschijnlijk van 8.00 tot 20.00u. met acht lijnen. Indien nodig kan het aantal lijnen verdubbelen.

UZA als logistieke ondersteuning

De zes gemeenten Hove, Lint, Kontich, Boechout, Edegem en Mortsel hebben samen ongeveer 100.000 inwoners. Hiervan komen er een goede 80.000 in aanmerking voor het vaccin. Als men ervan uitgaat dat er 75% van de opgeroepenen effectief opdaagt, zit men aan een goede 60.000 mensen die twee prikken moeten krijgen met een tussenperiode van 3 weken. Volgens de burgemeester van Boechout, Koen T’ Seyen, kan het centrum 42.000 vaccinaties op maandbasis aan. Dan zou de klus op drie maanden moeten geklaard zijn, als alle vaccins op tijd worden geleverd …

De eerste prik wordt normaal op 1 maart gezet, alles volgens schema verloopt … Vanaf 15 februari draait men reeds proef.

Goede verbindingen met Lint

De keuze voor de AED-studio’s viel ook door het feit dat ze een parking hebben voor 1.000 auto’s, gelegen aan het spoorwegstation Kontich-Lint, de fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen en er is een busstation van De Lijn vlak voor het spoorwegstation op grondgebied Kontich. Enkel de tunnel onder het spoor nemen en men is ter plaatse.

Als alles volgens schema verloopt zouden we in onze regio tegen het begin van de zomervakantie van corona moeten verlost zijn ! Hoop doet leven ! Als alles volgens schema verloopt …

Foto’s (c) Gazet van Hove.