Bij de dagelijkse heisa rond de vluchtelingenproblematiek in de wereld zijn er toch nog voldoende mensen die het hoofd koel houden en enkele nuchtere en kritische vragen stellen. Waarom komen al die mensen ineens naar West-Europa ? Een continent waar ze een leven in de marginaliteit zullen leiden. Waarom trekken ze niet ineens naar Saudi-Arabië ? Een echt islamitisch land, zonder christenen, zonder Joden, zonder ongelovigen, zonder holebi’s, waar de sharia heerst, waar de godsdienst bovenaan de maatschappij staat, waar de heilige steden Mekka en Medina vlakbij zijn, waar het eten ‘halal’ is, waar vrouwen niets te zeggen hebben, enzovoort.

Geografisch ligt Saudi-Arabië voor de meeste vluchtelingen komende uit conflictgebieden (Syrië, Irak, Eritrea, Sudan, Jemen…) vlakbij, soms maar enkele honderden kilometers over land. Geen hachelijke oversteek met gammele bootjes over de gevaarlijke Middellandse Zee nodig.

Saudi-Arabië is bovendien een zeer rijk land. De sjeiks weten zelfs geen blijf met het vele oliegeld dat jaarlijks binnenstroomt. Dat land is ook erg dun bevolkt. Er is ruimte over om nog enkele extra steden te bouwen. En dat werken kunnen de Arabieren overlaten aan slaven, aan minderwaardigen, aan hindoes uit Indië, of boeddhisten uit Birma en Sri-Lanka.

Deze vragen stellen, is ze ook beantwoorden. In alle openheid. Of mag dat niet ? Of moeten we spreken over een georkestreerde overname van West-Europa door de islam ?

Foto’s (c) Gazet van Hove.