Gezondheid

Bescherm jezelf en je omgeving.

Waarom is het zo belangrijk om je te laten vaccineren ?

Op dit moment is vaccinatie de beste oplossing om jezelf en andere mensen te beschermen. COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen. De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie (opnieuw) nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren. Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook je familie, collega’s, vrienden en de kwetsbaren in je omgeving. Want als meer dan 70 procent van de bevolking gevaccineerd is, bereiken we groepsimmuniteit en krijgen we het virus onder controle.

Steun onze hulpverleners 

Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bijvoorbeeld iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet. Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19. Het zorgsysteem is het afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Hoe werkt het vaccin ?

Het vaccin stimuleert je immuunsysteem, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt om de virusdeeltjes te bestrijden. Als je nadien met het virus in contact komt, beschermen de antistoffen je. Vergelijk het met een veilig en comfortabel harnas dat je beschermt tegen schadelijke indringers van buitenaf.

Weinig bijwerkingen

De meerderheid van de bijwerkingen zijn mild en gaan spontaan over, zoals een rode zwelling op de injectieplaats, lichte koorts of vermoeidheid. Ernstige bijwerkingen zoals een allergische reactie zijn zeldzaam. Dergelijke reacties treden op tussen vijf en tien minuten nadat het vaccin is toegediend. Daarom wordt er gevraagd om na de vaccinatie nog even ter plaatse te blijven, zodat je goed opgevolgd wordt.

Bewezen effect

Van de meeste vaccins heb je twee dosissen nodig, die met een tussentijd van drie tot vier weken toegediend worden. Om beschermd te zijn, is het belangrijk dat je beide dosissen ontvangt. Studies waarbij 40.000 vrijwilligers gevaccineerd werden, wijzen uit dat de vaccins voor meer dan 90 procent beschermen. En ook veilig zijn.

Hoe kan het dat de vaccins zo snel ontwikkeld zijn en toch veilig zijn ?

Nog nooit hebben zoveel onderzoekers en vaccinontwikkelaars zich tegelijkertijd op de ontwikkeling van een vaccin geworpen. Ze schoven al hun ander werk opzij. Bovendien moesten ze niet van een wit blad beginnen. De basistechnologieën waarop de vaccins gebouwd worden, waren de voorbije jaren al in ontwikkeling. Er werd ook veel tijd gewonnen, omdat er geen fondsen moesten gezocht worden. De administratieve procedure is verkort, maar niet de veiligheidsprocedure. Alle veiligheidsstappen zijn gezet. Elk vaccin is uitgebreid getest bij een grote groep mensen, ook bij oudere en kwetsbare personen. Alle studies zijn kritisch en onafhankelijk onderzocht door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. De Europese goedkeuring garandeert dat het stuk voor stuk veilige vaccins zijn.

Volgorde van vaccineren

Vlaanderen heeft zicht op vaccins van minimaal vijf vaccinontwikkelaars. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) en het FAGG waken over de doeltreffendheid, kwaliteit en veiligheid. Zo’n 8 miljoen Belgen zullen zich kunnen laten vaccineren. Eerst komen de bewoners van de woonzorgcentra aan de beurt, daarna alle 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen. Als laatst komt de rest van de bevolking aan de beurt. Ondertussen is het vaccinatiecentrum van de Eerstelijnszone ZORA, waartoe Hove behoort, operationeel in de AED-Studios in Lint.

Enkel op uitnodiging

Het is niet nodig om de gemeente of je huisarts te contacteren om een afspraak te maken. De vaccinatie voor elke inwoner wordt ingepland door de Vlaamse Overheid. Je ontvangt een brief met een voorstel van datum en uur. In deze brief staat ook vermeld hoe je de afspraak kan bevestigen of verschuiven naar een datum of tijdstip die je beter past.

Foto’s © Gazet van Hove .