Hondenpoepcampagne “Woef ! Niks vergeten ?” wil hondenpoep uit het straatbeeld

Regio HEKLA

De lente komt eraan, bloemen ontluiken, de dagen worden langer en warmer, mensen komen meer buiten … en daar is ook de hondenpoep weer. Hondenpoep op onze straten, pleinen en perken blijft de meest ergerlijke vorm van overlast. De gemeenten Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar en de politiezone HEKLA slaan de handen in elkaar en zetten nog maar eens in op een uitgebreide bewustmakingscampagne.

Mentaliteit

Wat is dat toch met sommige hondeneigenaars ? De meeste baasjes ruimen netjes de hondenpoep op, maar toch zijn er enkelen die het normaal vinden om hondenpoep te laten liggen waar de hond het gedropt heeft. Vaak hebben baasje hondenpoepzakjes bij maar gebruiken die niet, of de hond wordt losgelaten om zijn/haar behoefte te doen tussen de struiken of langs weilanden. Baasjes denken dan vaak : “Het zal door de natuur wel worden afgebroken …” of “De straatveger moet het maar opkuisen, daar worden ze toch voor betaald niet ?”

10% nalatigen, 100% ergernis

Eigen onderzoek leert dat 10% van de hondenbaasjes moedwillig en telkens opnieuw hondenpoep laat liggen tot ergernis van 100% van de burgers.

Maximale GAS-boete

De politiezone HEKLA (Hove, Edegem, Kontich, Lint, Aartselaar) en de HEKLA gemeentes zetten veel middelen in om het openbaar domein net te houden. Het laten liggen van hondenpoep is de volledige verantwoordelijkheid van het hondenbaasje. Wie betrapt wordt, kan een GAS-boete van € 350 krijgen. Het niet bijhebben van hondenpoepzakjes kan ook leiden tot een GAS-boete. De politie en gemeentebesturen zetten extra middelen in om controles uit te voeren.

Nieuwe campagne

Er werd een nieuwe sensibiliseringscampagne opgezet waarbij de nieuwe affiche overal in ons straatbeeld gaat verschijnen. Je kan de affiche downloaden vanop  de gemeentelijke website, ze afhalen aan de balies van de gemeentes en de politiezone HEKLA.

Respect voor je buurt

De netheid van ons openbaar domein belangt iedereen aan. Roep gerust iemand na met “Heb je niets vergeten ?” indien het baasje de poep laat liggen en wijs erop dat je respect voor de buurt moet hebben.

Hondenpoep maakt ziek

Vraag aan mensen wat hun grootste ergernissen zijn inzake de openbare ruimte en je krijgt gegarandeerd “hondenpoep” als één van de antwoorden. Achtergelaten hondenpoep vind je steevast terug in de top 3 van overlast in de publieke ruimte. Hondenpoep is niet alleen ergerlijk, het is ook letterlijk vuil en ziekmakend. Het Amerikaanse milieuagentschap EPA plaatst hondenpoep zelfs in het lijstje van ernstig vervuilende stoffen zoals oliën en chemicaliën. Hondenpoep tast de ondergrond aan, verkleurt planten. Hondenpoep krioelt ook van de bacteriën, voornamelijk colibacteriën. Die veroorzaken allerhande ziektes van het (menselijk) spijsverteringsstelsel. Spoelwormen kunnen in het slechtste geval hart- en nierfalen veroorzaken. Om nog maar te zwijgen over de gevaren van de lintworm.

Hondenpoep kan namelijk besmet zijn met Neospora. Dit is een parasiet die in honden en koeien leeft. Wanneer de hond poept in een weiland waarvan het gras gebruikt wordt als voer voor de koeien kunnen de eitjes de koe besmetten. Deze besmetting heeft bij het vee vaak grote gevolgen zoals:

  • doodgeboren of verminkte kalveren
  • vruchtbaarheidsproblemen
  • verminderde melkgift

Van de kalfjes die nog wel levend geboren worden, is tachtig procent ook weer besmet. En eenmaal besmet is levenslang besmet. Want medicijnen of vaccins tegen Neospora zijn er (nog) niet.

Dus gebruik gewoon dat hondenpoepzakje en ruim de hondenpoep op. Zorg voor een nette, maar ook gezonde omgeving.

Affiche Hondenpoep (3)

overal problemen

Foto’s (c) Gazet van Hove.