11 raadsleden waren fysiek aanwezig in zaal Da Capo, 8 raadsleden volgden de zitting via de computer van thuis uit.

In het publiek zat er niemand, zelfs geen kat ! Geen enkele Hovenaar – ook de politieke activisten – komt uit zijn/haar luie stoel om het democratisch besluitvormingsproces van nabij te volgen. Of hebben Hovenaars zulkdanige schrik van het virus ? Of is alles in orde in Hove ? Gelukkig is Gazet van Hove aanwezig, andere persorganen zijn ook welkom, maar …

De voorafgaande OCMW-zitting was op één minuut afgelopen, de voorzitter las de titels van de drie agendapunten voor en vroeg of er iemand commentaar had, wat nooit het geval was.

De zittingsverslagen van de vorige gemeenteraad (26/01/21), het verslag van de directeur en de volgorde van de gemeenteraadsleden werden vlot unaniem aangenomen.

BIB Bibkwintet : aanpassing gebruikersreglement en tarieven bibliotheek. Dit reglement gaat in op het moment dat lokaal bestuur Hove is overgeschakeld naar de nieuwe software Wise en de werking van de bibliotheek is ingebed in het Vlaams Eengemaakt Bibliotheeksysteem. Raadslid Diederik Vandendriessche (HB) stelde een vraag of e-boeken aanwezig zijn ? Schepen van cultuur Gerda Lambrecht (N-VA) antwoordde “dat deze nog niet aanwezig zijn. Men kan wel enkele e-boeken uitlenen op de eigen e-reader. De prijzen van de copies zijn nu éénvormig”. De interpellant wilde ook nog weten hoe het zit bij de verhuis van de academie uit het pand van De Markgraaf ? “Komt er dan ruimte vrij voor de bibliotheek ?” Schepen Lambrecht : “Hier is nog niets over vastgelegd. De bibliotheek wil meer ruimte hebben. Als er meer zicht is, zullen we de plannen maken. De bibliotheekraad zit nu opgenomen in de cultuurraad. Door corona zijn ze nog niet samengekomen.”

De belasting op de ambulante handel werd éénparig goedgekeurd.

Bij de retributies voor regenwatertonnen was er even een technische vraag en discussie met raadslid Ampe (HB), maar de schepen stelde dat dit een aangelegenheid van de intercommunale IGEAN is.

villa Jeanne aan de Lintsesteenweg, voormalige woning van Paul van Ostaijen

Op het einde van de zitting deed raadslid Beeldens (PH7) nog een oproep om de viering van het Paul van Ostaijenjaar niet te vergeten. “Het is dit jaar 125 jaar geleden dat deze grote dichter werd geboren. In de bibliotheek staat er een herdenkingsbord voor hem. Er gebeuren veel activiteiten. Gaat Hove iets doen want hij heeft enkele jaren in onze gemeente gewoond ?” Burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) antwoordde : “Door corona is alles uitgesteld. De Hovese Paul van Ostaijenkring is ermee bezig. Mijn echtgenote is secretaris van deze kring. Er zal zeker een activiteit verschijnen, wanneer corona het toelaat !”.

De openbare zitting was gedaan om 21.15u. Er stonden nog enkele punten op de geheime agenda, (waar er eventueel over personen wordt gesproken) maar de pers moest toen buiten en de deuren gingen op slot.

Foto’s © Gazet van Hove.