Scholen uit onze regio krijgen extra geld voor uitbreidingen

Twaalf scholen uit het Antwerpse ontvangen extra Vlaamse subsidies om bijkomende onderwijsplaatsen te scheppen. Deze scholen kampen allemaal met een sterk capaciteitstekort. Vele scholen zijn gevestigd in de rand rond Antwerpen en ontvangen leerlingen de laatste jaren extra leerlingen uit de stad Antwerpen wegens de verkleuring van de leerlingenpopulatie in de stad. Tot enkele decennia geleden was het omgekeerd, toen gingen veel leerlingen uit de rand naar school in Antwerpen.

De betrokken scholen konden bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) een subsidiedossier indienen, waarin ze aantonen dat ze voor bijkomende leerplaatsen gaan zorgen.

De subsidies worden zowel gebruikt voor de opstart van uitbreidingsplannen als voor lopende bouwprojecten en kleine aanpassingen. In onze regio krijgen zes scholen extra financiële middelen.

Onze Zuidregio

Het Technisch Atheneum Da Vinci in Edegem krijgt 532.140 euro, goed voor 56 extra onderwijsplaatsen. In dezelfde gemeente krijgt het Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdescollege 455.772 euro, goed voor 80 extra onderwijsplaatsen.

In Hove krijgt het Regina Pacisinstituut 638.765 euro, goed voor 65 extra onderwijsplaatsen.

Het Sint-Gabriëlscollege in Boechout krijgt 620.582 euro voor een nieuwbouw met twee verdiepingen en laat daarmee in de toekomst 160 extra leerlingen binnen.

In Kontich krijgt het Sint-Ritacollege 656.948 euro, goed voor 151 nieuwe leerplaatsen. Het gaat hier om een nieuwbouw voor leslokalen en wetenschappelijke klassen, labo’s en een multifunctionele zaal. Deze school kon eerder ook al rekenen op subsidies van AGION, het Agentschap voor de Infrastructuur. Ook in Kontich krijgt het Vrij Technisch Instituut 182.993 euro, wat 44 extra leerplaatsen moet opleveren.

Noordrand

In Schoten krijgt het Sint-Jozefinstituut 771.029 euro (65 extra leerplaatsen) en het Vita et Pax College 428.135 euro (50 extra leerplaatsen).

Antwerpen

Hier zijn het Stedelijk Lyceum Linkeroever, het Koninklijk Atheneum Hoboken, het Sint-Lievenscollege, en het Sint-Eduardusinstituut uit Merksem die in de prijzen vallen met extra subsidies.

Foto’s © Gazet van Hove.