Moesten er nu parlementsverkiezingen worden gehouden, dan zou het Vlaams Belang als eerste uit de urnen komen met een score van 23,6 procent, gevolgd op de tweede plaats door de N-VA met 20,00 procent. Dit blijkt uit de Grote Peiling van de kranten Het Laatste Nieuws en Le Soir, de TV-stations VTM en RTL.

de leider laat wat pluimen

Het VB scoort met 23,6 % een pak beter dan haar laatste verkiezingsresultaat in mei 2019 waar de partij reeds 18,5 % behaalde en zo de tweede grootste partij van Vlaanderen en België werd. Maar het VB moet ook enkele pluimen laten, bij vorige driemaandelijkse peilingen scoorde het VB bijna 28% van de stemmen. Er zit dus een lichte erosie op het VB.

De N-VA haalt opnieuw nipt de symbolische grens van 20% en dit is al enkele peilingen haar tweede plaats in de politieke gewichtsklasse. Met de laatste verkiezingen van mei 2019 haalde de N-VA nog 25,5% van de stemmen. De val van de N-VA is gestopt.

De CD&V wipt terug over de sp.a en mag zich opnieuw de derde Vlaamse partij noemen met 13,2%, al blijft ze onder haar verkiezingsresultaat van mei 2019 waar ze 14,2 scoorde.

Op de vierde plaats volgen de liberalen van Open VLD met een score van 12,9%. Voor de partij die de premier levert en elke dag op de TV-schermen verschijnt is dit een eerder pover resultaat.

De socialisten van de SP.a (binnenkort krijgen ze een andere partijnaam, Vooruit) gingen er het laatste jaar stevig op vooruit in de peilingen met hun sexy nieuwe voorzitter Conner Rousseau, maar moeten nu pluimen laten en stranden op 12,3%. Dat is minder dan de vorige 3 peilingen, maar wél nog steeds meer dan hun verkiezingsresultaat in mei 2019 waar ze 10,8% scoorden.

Extreem-links

De radicale Groenen die enkele jaren geleden nog op de tweede plaats stonden in de poll’s scoren nu 8,2%, duidelijk een stuk onder hun verkiezingsresultaat van mei 2019, waar ze met de 10%-grens flirten. De communisten van de PVDA zijn nu even groot als Groen met 8,2%. Bij vorige de verkiezingen in mei 2019 behaalden de communisten 5,6%.

een Vlaamse “Raymond Poulidor” ?

Bart De Wever in de rol van “Raymond Poulidor” ?

Er zijn weinig grote verschuivingen in de populariteitspoll. Voor de derde maal op rij is premier Alexander De Croo (Open Vld) de populairste politicus van Vlaanderen. 63% van de ondervraagden wil hem de komende maanden een belangrijke rol zien spelen. N-VA-voorzitter Bart De Wever wipt terug naar plaats twee, over federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

Over de Grote Peiling

De Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir werd tussen donderdag 4 maart en dinsdag 9 maart 2021 online afgenomen door Ipsos, bij 2.521 Belgen van 18 jaar en ouder. 1.006 Vlamingen, 958 Walen en 557 Brusselaars werden daarvoor bevraagd. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen, 3,2 procent in Wallonië en 4,2 procent in Brussel. 

Foto’s © Gazet van Hove.