Mira Feticu

Mira Feticu is geboren in Roemenië en woont nu al zestien jaar in Nederland. In die periode leerde ze zo goed Nederlands dat zij al vijf boeken schreef in die voor haar nieuwe taal.

Die vijf boeken zijn vijf liefdesverklaringen aan de Nederlandse taal, schrijft ze in haar nieuwste boek. Feticu leerde Nederlands omdat ze verliefd werd op een Nederlandse man. In haar thuisland Roemenië was ze al schrijver en dichter, maar leed ze onder de heersende dictatuur en de verwrongen maatschappij.

Nederlands is voor Feticu een ‘helende taal, een taal waar voor mij een genezende werking van uitgaat, een taal waarin ik veel over pijn heb geschreven’, schrijft ze in de inleiding van de bundel. Haar boek handelt niet alleen over de liefde voor de Nederlandse taal, maar over de liefde en verwondering voor taal in het algemeen.

De korte essays die het boek bevat hebben namen als ‘taal en vrijheid’, ‘taal als wapen’, ‘taal en onmacht’, ‘taal en volksaard’.

‘De taal heeft mij een enorme vrijheid gegeven, die ik elke nieuwkomer gun. Durf te praten, wil ik tegen iedereen zeggen. Door de taal hoor je erbij.’  Over het gebruik van het Engels zei ze in VRT-taal (2 feb 2021) : ‘En ik heb een hekel aan het feit dat Engels dan als oplossing dient. We spreken ‘global English’ om elkaar te begrijpen. Sommige vriendinnen van me doen na twintig jaar in Nederland niks anders. Maar waarom zou je zo in je bubbel blijven hangen ? Waarom een taal spreken die enkel als middel dient, maar geen gevoel belichaamt ?’

Mira Feticu – Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal. De Geus, Amsterdam. 224 blz. € 20 .

Te koop bij Doorbraak

Nummer 2 | Maart 2021