door Tom Lallemand in palnws.be

“Het virus test ons geduld, maar ik heb ook de indruk dat het onze zin voor realisme test”, fulmineerde de minister. “U zegt dat u alle 65-plussers al gevaccineerd zou hebben. Zou u de miljoenen en miljoenen vaccins die daarvoor nodig zijn dan in uw apotheek geproduceerd hebben? Wat is dat nu?”

Aanbod 1,5 miljoen vaccins afgewezen

Depoorter verwijst naar het feit dat ons land een aanbod van 1,5 miljoen vaccins uit India heeft afgewezen, zonder er verder onderzoek naar te doen. Volgens Vandenbroucke was dat “malafide” en ging het in tegen Europese afspraken. “U vindt dat ik daarop moet ingaan ? Bent u ernstig ? Dat doen wij niet. Wij werken in Europees verband samen om de bevolking te voorzien van vaccins.”

In een reactie hekelt Depoorter het feit dat de minister altijd ‘de Europese paraplu’ opentrekt om de verantwoordelijkheid af te wenden: “Vandenbroucke verschuilt zich altijd achter dat Europese verhaal, maar ik zie dat andere lidstaten wel veel meer vaccins ter beschikking hebben. Ook de bewering dat het aanbod van 1,5 miljoen dosissen ‘malafide’ zou zijn kan Vandenbroucke niet hard maken.” Groot-Brittannië zou dat aanbod van India wél onderzocht hebben en kan, aldus Depoortere, in tegenstelling tot ons land nu “aan de lopende band vaccineren”.

“Fundamenteel onethisch”

Een zichtbaar geïrriteerde Vandenbroucke verweet Depoorter tijdens het Kamer-debat “fundamenteel onethisch” te zijn. “Mensen iets wijsmaken in deze omstandigheden, dat is erg. U spiegelt mensen iets voor dat er niet is, u vertelt onzin.”