Studiedag ‘Energie en Klimaat’ bij Vlaams Belang : “Het alternatief voor groen dogmatisme”

door Anton Schelfaut – www.palnws.be

Zondag zond het Vlaams Belang haar digitale studiedag over klimaat en energie uit. Volgens de partij bestaat er wel degelijk “een realistisch, betaalbaar alternatief voor het groene dogmatisme”.

Kernuitstap

wie ? wat ? waar ? wanneer ?

Vlaams Belang is tegen de paarsgroene kernuitstap en vroeg aan de Amerikaan Michael Shellenberger wat de gevolgen van zo’n kernuitstap kunnen zijn. Aangezien kernenergie de helft van onze energiemix uitmaakt, zal hernieuwbare energie het gat van de kernuitstap nooit dichten. Daardoor dreigt België enorm afhankelijk te worden van het buitenland, voorspelt Shellenberger.

Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) omschreef de kernuitstap als “een rondje poker”, vermits de vervanging van de capaciteit door gas helemaal niet gewaarborgd is. Op die manier brengen onder meer CD&V en Open Vld onze bevoorradingszekerheid ernstig in gevaar. Bovendien, zo meent Van Lommel, is de angst voor kernenergie ongegrond.

Hernieuwbare energie

Daarna was het de beurt aan Vlaams parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang). Hij vertelde dat hernieuwbare energie helemaal niet zo groen blijkt te zijn en bovendien nog eens veel complicaties met zich meebrengt. De “klimaatreligie” kost volgens Van Rooy handenvol geld.

Voor het Vlaams Belang moet energie getoetst worden aan betaalbaarheid, betrouwbaarheid en of het beter is voor het milieu. Zo besloot fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang).

Chris Janssens

Foto’s (c) Gazet van Hove.