De publicaties van Drieu Godefridi, die filosofie studeerde aan de Sorbonne, schuwen de controverse niet. Alleen al de titel van zijn laatste werk, in het Frans : L’ecologisme, nouveau totalitarisme ? of in het Engels : The Green Reich biedt ruimte voor een boeiend debat. In Vlaanderen biedt Doorbraak dit boek aan onder de titel De Groene Utopie. Die provocerende titels zouden echter ook voor mensen met groene sympathieën geen reden mogen zijn om niet naar zijn argumentatie te luisteren. Godefridi fileert de ideologie van radicale ecologisten. Hij doet dit niet vanuit een ideologische beweegredenen en is geen klimaatontkenner.
wil nazi-praktijken invoeren !

 

Maar door zich enkel op onloochenbare bronnen te baseren, stelt hij pertinente vragen over gevaarlijke uitwassen van het ecologisme, dat vanuit zijn eigen grote gelijk totalitaristische trekjes vertoont. Vooral in de Franstalige wereld, maar ook elders leidt het geloof in een klimaatcatastrofe tot extreme denkbeelden. Vanuit het idee dat de toename in CO2 vooral van menselijke oorsprong is, wordt de mens de vijand van de planeet. Sommigen gaan zover te pleiten voor een drastische beperking van de wereldbevolking en een verplichte geboortebeperking. Het Nederlandse GroenLinks wil de zorg voor 70-plussers beperken om de natuur haar gang te laten gaan…

extremisme

Godefridi duidt op het verschil met het marxisme, dat de mens als maat der dingen stelde en streefde naar een gelijkheid in overvloed. Volgens hem getuigen de ecologisten van een anti-productivistisch geloof, met een afkeer van de menselijke interventie tegenover de natuurlijke orde, die de maat van alle dingen wordt.

Een gesprek met de auteur over ecologisme en totalitarisme.

De Groene Utopie is te koop in onze online boekhandel.

Luckas Vander Taelen in Hove
 Foto’s (c) Gazet van Hove.